Kultúra

Medvešský fotomaratón osvetlí stredoveké hrady Šomoška, Fiľakovo a Salgó

Počas podujatia budú podľa ich slov na hradoch fotografom pózovať stredovekí remeselníci, rytieri v brnení a vojenská bojová šľachta.

Ilustračný obrázok k článku Medvešský fotomaratón osvetlí stredoveké hrady Šomoška, Fiľakovo a Salgó
Zdroj: TASR

Priblížiť širokej fotografickej verejnosti región Geoparku Novohrad-Nógrád (GNN) na juhu stredného Slovenska a severe Maďarska je cieľom cezhraničnej akcie Medvešský fotomaratón, ktorá sa na jeho území koná v dňoch 1. až 3. júna.

Podľa organizátorov ide o kultúrno-spoločenské, športové, turistické aj poznávacie podujatie, určené predovšetkým nadšencom fotografie.

„Pre účastníkov bude aj tohto roku pripravený 48-hodinový program, v rámci ktorého sa osvetlia stredoveké hrady Šomoška, Fiľakovo a Salgó, uskutočnia workshopy a prednášky s fotografickou tematikou, či túry so sprievodcom na miesta, odkiaľ sú nádherné výhľady na krajinu,“ uvádzajú organizátori zo Združenia právnických osôb GNN so sídlom vo Fiľakove v okrese Lučenec.

Počas podujatia budú podľa ich slov na hradoch fotografom pózovať stredovekí remeselníci, rytieri v brnení a vojenská bojová šľachta.

„So svojimi úlovkami sa budú môcť účastníci fotomaratónu zapojiť do súťaže, ktorá má tri kategórie – Krajina, Ľudia a Živá príroda,“ dodávajú organizátori.

GNN je územie s geologickými, prírodnými, kultúrno-historickými jedinečnosťami, rozprestierajúce sa na juhu Banskobystrického kraja a severe maďarskej Nógrádskej župy. Jeho výnimočnosť je cenená celosvetovo – geopark sa hrdí titulom UNESCO Globálny geopark a spoločne so 119 územiami z celého sveta je členom Globálnej siete geoparkov.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM