Simona Husaniková Rôzne

Medzi hasičmi sa oceňovalo aj povyšovalo. Nechýbali ani hrdinovia z Lučenca

Pri príležitosti osláv Sviatku sv. Floriána, patróna hasičov, boli hasiči z Banskobystrického kraja slávnostne ocenení. A to za záchranu ľudských životov či mimoriadne zásluhy.

Ilustračný obrázok k článku Medzi hasičmi sa oceňovalo aj povyšovalo. Nechýbali ani hrdinovia z Lučenca
Zdroj: Dnes24.sk

„Ocenení boli štyri desiatky príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Hasiči dostali medaily za službu v HaZZ I., II. a III. stupňa aj písomné pochvaly. Štyrom zamestnankyniam vo verejnej správe odovzdali ďakovné listy,“ informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva (KR) HaZZ v Banskej Bystrici Erik Piater.

Z Lučenca bol ocenený medailou III. stupňa Dalibor Kohút – vedúci oddelenia operatívno-technického Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Lučenci a Pavol Šulek – hasič záchranár špecialista Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Lučenci. Písomná pochvala bola udelená Radovanovi Vančovi – veliteľovi hasičskej stanice vo Fiľakove

Kohút berie prácu hasiča ako životné poslanie

Lučenčan Kohút už od malička ako každé dieťa obdivoval požiarnikov. Bojovníkom proti ohňu bola aj jeho otec ako veliteľ na JRD. „Rodičia sa dobre rozhodli pre podanie prihlášky na Strednú školu požiarnej ochrany v Žiline, ktorá ako jediná na Slovensku je zameraná na hasičinu. Na tú dobu (rok 1989), to bolo asi najťažšie sústo dostať sa tam s prideleným jedným smerným číslom za okres LC,“ opisuje komplikovanú situáciu Hokút. Napriek tomu, že rodina nepatrila k vtedajším straníkom, na školu sa mu dostať podarilo. „Dnes si trúfam povedať, že okrem manažérskych predmetov mi táto škola dala viac ako vysoká škola,“ vraví ocenený hasič. Na univerzite pokračoval v hasičskom odbore, aby sa zdokonalil a bol pripravený ešte lepšie pomáhať ľudom v núdzi, ako aj pripravovať hasičské tímy pre náročné zásahy zamerané na taktiku záchrany. „A toto je moja predĺžená ruka záchrany, aby hasiči, ktorí mi veria a je verím im, vedeli profesionálne, plnohodnotne pomáhať ľudom. Toto ocenenie je pre mňa hlavne o živote,“ vysvetľuje Kohút, ktorý v zbore pôsobí už 16 rokov.

Zdroj: Lučenec 24/ Krajské riaditeľstvo HaZZ v Banskej Bystrici

Oslavy Sv. Floriána
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM