Michaela Mozolányová Samospráva

Mesto bojuje o obrovskú investíciu: Pribudne 200 nových miest?

V našom meste je veľmi málo stabilných a dlhodobých zamestnávateľov, ktorí by zamestnávali väčšie počty zamestnancov. Čoskoro by sa to však mohlo zmeniť. Samospráva sa usiluje o investíciu 20 miliónov eur do priemyselného parku. Pozrite, koľko nových pracovných miest by mohla priniesť.

Ilustračný obrázok k článku Mesto bojuje o obrovskú investíciu: Pribudne 200 nových miest?
Zdroj: TASR

Ako informoval Ján Šnúrik z mestského úradu, nateraz nebudú poskytovať o investorovi podrobnejšie informácie, aby si neskomplikovali situáciu v konkurenčnom bo­ji.

Mesto Lučenec od septembra minulého roka spolupracuje s firmou, ktorá má zabezpečiť investície v tunajšom priemyselnom parku a priemyselnej zóne. „Firmu zastupuje Tibor Šramčík a ten informoval aj poslancov mestského zastupiteľstva o aktuálnom stave rokovaní s investormi. Vysvetlil zložitosť a časovú náročnosť tejto práce, pretože rokovania si vyžadujú veľmi osobný prístup ku každému investorovi, pretože každý je iný, z rôznych odvetví, pôsobiacich v rôznych štátoch. Rozhodovacie konanie, ktoré majú investori, niekedy nezáleží len na nich, ale od majiteľov, od veľkých klientov a od zákaziek, ktoré vedia získať v daných štátoch a na základe toho sa rozhodujú, kde investície umiestnia," povedal Šnúrik.

Aktuálne rokujú s investorom z Českej republiky. „Ide pritom o vysoko sofistikovanú investíciu. Nemá to byť žiadna montáž, ani druhotriedna investícia. Po investovaní do 20 miliónov eur sa má vytvoriť viac ako 200 pracovných miest. Okrem toho vznikne minimálne rovnaký počet nepriamych novovytvorených pracovných miest. Tento investor má záujem podať do dvoch týždňov skrátený investičný zámer," dodal Ján Šnúrik.

Mesto rokuje aj s talianskym investorom TechnoAlpin. Koncom leta by malo dôjsť k prvým oficiálnym rokovaniam na pôde mesta. Rokovania prebiehajú aj o ďalších dvoch menších investíciách. Pri poskytovaní podrobnejších informácií sú zástupcovia samosprávy mimoriadne opatrní. V minulosti sa im stalo, že tri investície, ktoré mali pripravené a prerokované, skončili nakoniec v Trenčíne, Trnave a v Dubnici nad Váhom.

Okrem podmienok, ktoré vytvára mesto, však investori žiadajú aj informácie o infraštruktúre, príprave diaľnic, rýchlostných ciest, ich výstavbe a termínoch ich dokončenia. V prípade, že bude investícia úspešná v regióne, mesto a okolité obce dostanú nástroj, ktorým sa pokúsia vyvíjať tlak na vládu, ktorý by urýchlil výstavbu obchvatu Mýtnej. Tak by sa mohla cesta R2 dotiahnuť nielen po Lučenec, ale aj ďalej.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM