Samospráva

Mesto chce postaviť novú škôlku a zvýšiť kapacitu existujúcich

Nová škôlka a zvýšenie kapacity existujúcich škôlok je aktuálnym zámerom samosprávy Lučenca, ktorá na tento účel žiada nenávratný finančný príspevok z eurofondov.

Ilustračný obrázok k článku Mesto chce postaviť novú škôlku a zvýšiť kapacitu existujúcich
Zdroj: TASR

Celkové náklady majú podľa projektovej dokumentácie presiahnuť 1,05 milióna eur, pričom oprávnené náklady sú vo výške 670-tisíc eur.

"Sme si vedomí toho, že zvyšných zhruba 380-tisíc eur budeme musieť schváliť z vlastného rozpočtu. To spolufinancovanie nie je päťpercentné, ako sme zvyknutí, ale je to vyššia suma. Dúfam však, že to v rozpočte nájdeme a bude to jedna z našich väčších investičných akcií v meste,“ uviedla primátorka Alexandra Pivková, podľa ktorej je napriek vyššej spoluúčasti pridaná hodnota projektu zrejmá.

Nová škôlka s piatimi triedami a kapacitou sto detí má vzniknúť na Ulici F. Lehára, na pozemku, kde stojí budova s niekdajšími nájomnými bytmi mesta. Tie sú však podľa primátorky už zničené a trvalo neudržiavané.

Súčasťou projektu je i revitalizácia okolia, vybudovanie nového ihriska a základná infraštruktúra. Podľa dôvodovej správy sú v súčasnosti v Lučenci nepostačujúce kapacity materských škôl s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít.

„Cieľom tohto projektu je dosiahnuť čo najvyššiu účasť detí vo veku štyri až päť rokov na predprimárnom vzdelávaní v materských školách. Výstavba novej materskej školy vyplýva z dôvodu, že súčasné kapacity materských škôl v meste v súvislosti s priaznivým demografickým vývojom nepostačujú pre umiestnenie všetkých detí, ktorých rodičia žiadajú o umiestnenie do týchto zariadení,“ uvádza sa v správe.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM