Anton Hrachovský Správy

Mesto podáva pomocnú ruku: Nakúpi a tovar dopraví seniorom a ohrozeným

Lučenecká radnica sa snaží zmapovať situáciu osamelých ľudí a seniorov odkázaných na pomoc iných.

Ilustračný obrázok k článku Mesto podáva pomocnú ruku: Nakúpi a tovar dopraví seniorom a ohrozeným
Zdroj: pixabay.com

Reagujúc na okolnosti, ktoré sa dejú na Slovensku, prijal krízový štáb mesta Lučenec v utorok 17. marca ďalšie opatrenia. Ich cieľom je šíreniu ochorenia COVID-19.

Pomoc s nákupom

Jedným z nich je zabezpečenie drobného nákupu pre osamelého, slabého či imobilného seniora.

„V rámci dobrých susedských vzťahov by ste nemali zabudnúť na osamelého, slabého či imobilného človeka, ktorý býva práve vedľa vás. Idete do obchodu? Pomôžte mu s drobným nákupom, možno čaká práve na vás. Za krátky rozhovor a malú pomoc nedáte nič. Vášho suseda – seniora to iste poteší,“ informuje lučenecká radnica.

Pomôcť možno aj podaním informácií o osamelých senioroch alebo ľuďoch odkázaných na pomoc.

Informujte o osamelých a senioroch

Ak poznáte vo vašom okolí osobu, ktorá potrebuje pomoc s drobným nákupom základných potravín do 20 eur v hotovosti, zavolajte na mestský úrad v pracovných dňoch od 8:00 do 11:00 na číslo 43 07 233.

Uviesť treba všetky potrebné informácie ako sú meno, telefónne číslo alebo adresa. Terénni sociálni zamestnanci sú pripravení rozhodnúť, akým spôsobom bude obyvateľom poskytnutá pomoc. Radnica tiež upozorňuje, že táto služba je obmedzená počtom terénnych sociálnych pracovníkov a dobrovoľníkov.

Tento kontakt môžu využiť aj dobrovoľníci, ktorí majú záujem koordinovane pomáhať starším obyvateľom mesta. „Opatrovateľskú službu máme v našom meste zabezpečenú. Taktiež spolupracujeme s osamelými obyvateľmi, ktorí vlastnia monitorovací náramok. A v spolupráci s Územným spolkom Červeného kríža v Lučenci chceme pomáhať aj seniorom, ktorí sú osamelí, slabí či imobilní,“ povedala po zasadnutí krízového štábu primátorka Lučenca Alexandra Pivková.

Ako na to?

V rámci platenej služby mesto odporúča:

  • Dovoz, rozvoz potravín a drogérie na adresu.

Služba prebieha podľa nasledovných pravidiel: nákup bude realizovaný do 30 eur a to na základné potraviny ako chlieb, maslo, ostatné mliečne produkty, zelenina, ovocie, krmivo pre domáce zvieratá, drogéria.

Poplatok za nákup je 5 eur. Volať možno denne od 7:00 do 18:00 alebo formou sms na telefónne číslo 0917 611 053 (Ľubomír Andrášik).

  • Dovoz základných potravín, drogérie a voľne dostupných liekov.

Uvedené služby budú prebiehať podľa nasledovných pravidiel: Nákup bude realizovaný v hodnote do 20 eur. Pôjde o základné potraviny ako chlieb, maslo, mliečne produkty, hygienické prípravky, rúška, dezinfekčné prostriedky, zeleninu a ovocie, prípadne krmivo pre domácich miláčikov.

Objednávky budú prijímané formou sms správy na OK Taxi: 0917 588 888 alebo 0948 778 877. Ob­jednávky sa budú prijímať do 10:00. Poplatok za nákup je 4 eurá + počet kilometrov. Výťažok bude použitý na nákup tovaru pre rúška, ktoré šije OZ Hans.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM