Samospráva

Mesto vyhlasuje zbierku: Pomôcť chcú inštalácii umeleckého diela v synagóge

Súčasťou novozrekonštruovanej neologickej synagógy v Lučenci má byť umelecké dielo s názvom Memento, ktoré bude zároveň pamätníkom obetí holokaustu na Slovensku. Mesto Lučenec sa v tejto súvislosti rozhodlo zorganizovať dobrovoľnú zbierku.

Ilustračný obrázok k článku Mesto vyhlasuje zbierku: Pomôcť chcú inštalácii umeleckého diela v synagóge
Zdroj: TASR

Vyhlásenie zbierky, ktorá bude prebiehať od 15. februára do 31. decembra 2016, schválili mestskí poslanci na svojom zasadnutí 9. februára.

„Základom diela je 70.000 kamienkov, ktoré autor, košický výtvarník Peter Kalmus, zbieral 20 rokov a dotváral ich mosadzným drôtom. Každý jeden kamienok – okruhliak symbolizuje jednu stratenú dušu, teda obeť holokaustu zo Slovenska,“ uviedol na margo Mementa Tomáš Belko, riaditeľ mestskej rozpočtovej organizácie Lukus, ktorá bude zrekonštruovanú synagógu spravovať a organizačne zastreší aj konanie zbierky.

Kamienky budú umiestnené v štyroch sklenených tubusoch priamo v interiéri synagógy. Dielo bude dotvorené umeleckým osvetlením a originálnym hudobným sprievodom v podobe klasických skladieb, zložených špeciálne pre tento účel. „Pokiaľ sa podarí zhromaždiť dostatok financií na inštaláciu diela, malo by byť odhalené symbolicky 9. septembra,“ dodal Belko s tým, že ide o pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM