Ľubomíra Karmanová Samospráva

Mesto zoberie kvôli Synagóge úver: V parlamente sa preto strhla búrlivá diskusia

Obrovské náklady na rekonštrukciu Synagógy, ale aj časová tieseň, kedy má byť projekt zrealizovaný za 5 mesiacov, nepridávajú poslancom na pokojnom spánku. Táto téma rozpútala na poslednom mestskom zastupiteľstve búrlivú diskusiu.

Ilustračný obrázok k článku Mesto zoberie kvôli Synagóge úver: V parlamente sa preto strhla búrlivá diskusia
Zdroj: Dnes24.sk

Ako na poslednom zasadnutí poslancov Mestského zastupiteľstva v Lučenci informovala primátorka Alexandra Pivková, v roku 2012 Mesto kúpilo budovu aj priľahlé pozemky od súkromnej spoločnosti za 1,– euro. V tejto zmluve sa mesto zaviazalo získať dotáciu na rekonštrukciu budovy, čo sa aj podarilo. Finančné prostriedky z prostriedkov štátu boli Mestu schválené zmluvou o poskytnutí dotácie v októbri 2014.

„Maximálna výška celkových oprávnených výdavkov na realizáciu predstavuje 2 488 428,84 €, z toho nenávratný finančný príspevok od štátu je 2 364 007,40 € a vlastné zdroje mesta vo výške 124 421,44 €. Rekonštrukciu má mesto zaplatiť z vlastných zdrojov a následne bude suma vo výške dotácie mestu preplatená,“ vysvetlila primátorka.

Prekleňovací úver

Ako ďalej primátorka dodala, z toho dôvodu, že na realizáciu rekonštrukcie má mesto len 5 mesiacov a musí ju pokryť zatiaľ z vlastných zdrojov, je potrebné zobrať prekleňovací úver vo výške 2 364 000 €. „Nechceme byť tí, ktorí zavinili neplnenie zmluvy zo strany mesta,“ povedala primátorka a zároveň dodala: „Všetci si uvedomujeme, že je to veľmi dôležitá stavba, ale veľmi riziková vo vzťahu k termínom.“

Za úver, ktorý nakoniec poslanci schválili sa mesto rozhodlo ručiť budovou na Námestí Republiky, v ktorej sídli Obvodný úrad. Poslankyni Eve Balážovej sa nezdá rozumné zakladať túto budovu. „Jednoducho, nemali sme čo založiť. Ručenie sa postupnou refundáciou bude znižovať. Synagóga musí byť dokončená,“ vysvetlil prednosta Mestského úradu Igor Korniet.

Nedodržané termíny

Ak mesto realizáciu projektu nestihne vyúčtovať do 31.1.2016, hrozí reálne, že Mesto bude dotáciu vracať. V tomto prípade, by teda rekonštrukciu hradili daňový poplatníci. Na možné riziká upozorňuje v kontrolnej správe aj hlavný kontrolór mesta Jozef Matuška. „Na projekte vzniká časová tieseň a môže dôjsť k nedodržaniu termínu zúčtovania dotácie so všetkými negatívnymi dôsledkami pre Mesto. Túto skutočnosť je potrebné mať na zreteli,“ uvádza v správe.

„Najskôr v roku 2013 sa vravelo, že občanov nebude stáť rekonštrukcia nič. My zhodnocujeme majetok súkromnej firmy, takže budeme vracať firme majetok, ktorý sme kúpili za euro a vrátime im ho v hodnote možno 400 tisíc,“ obáva sa poslankyňa Anna Václavíková.

„Zmluva so spoločnosťou je postavená tak, že predávajúci má právo si uplatniť spätný odkup za 1€. Tu sa otvárajú možnosti na rokovania s touto firmou,“ ubezpečil poslancov prednosta Korniet.

Nepredvídané náklady

Poslancov strašia aj neobmedzené nepredvídané náklady. „Dnes schválime, že mesto uhradí náklady z vlastných zdrojov, ale ani nevieme koľko to bude,“ tvrdí poslankyňa Václavíková.

"Nepredvídané náklady by sme mali nejako obmedziť. Čo ak firma povie, že to bude milión. Majiteľ Synagógy by sa mal tiež na tom podieľať, pretože o desať rokov bude majiteľom majetku, ktorý bude mať nevyčísliteľnú hodnotu, poviem pravdu, ja kvôli Synagóge dobre nespávam a verím, že ani vy, pretože je to obrovský obnos peňazí " myslí si poslanec Juraj Pelč.

Posúdenie oprávnenosti nákladov navrhuje mesto poslaneckému zboru. Prednosta Mestského úradu ubezpečil poslancov, že kontrolu realizácie projektu má pod kontrolou. „Všetci máme záujem po sedemdesiatich rokoch Synagógu zrekonštruovať, dostať ju minimálne do prvej časti projektu,“ uviedla na záver primátorka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM