Simona Husaniková Samospráva

Mestskí poslanci schválili návrh: Na Námestí republiky vznikne obchodné centrum

Na 18. zasadnutí mestského zastupiteľstva sa rokovalo o viacerých bodoch. Jedným z nich bolo aj vybudovanie obchodného centra na Námestí republiky. Poslanci tento návrh jednohlasne schválili.

Ilustračný obrázok k článku Mestskí poslanci schválili návrh: Na Námestí republiky vznikne obchodné centrum
Foto: Simona Husaníková / Zdroj: Dnes24.sk

2/3 plochy Námestia mesto už zrekonštruovalo za prostriedky z eurofondov, z úveru, ktorý si mesto zobralo v roku 2010 a tiež z vlastných zdrojov. Nedoriešená zostala 1/3 plochy, kde mesto je vlastníkom dvoch parciel a firma Horn Invest vlastní pozemky vo výmere 4 281 m2 na základe kúpnej zmluvy zo dňa 30.4.2010 a podmienok, že v tejto časti námestia v severozápadnej časti postaví obchodno-spoločenské-kultúrne centrum s podzemnými garážami a parkoviskami pre 135 áut a takisto zabezpečí asanáciu fontány s možnosťou premiestnenia kamenných kvetov. S výstavbou sa malo začať v roku 2012 a kolaudácia mala prebehnúť v roku 2015. Vieme však, že sa to neuskutočnilo, lebo dodatkom v zmluve sa tieto povinnosti nového vlastníka zrušili na termín neurčito. Mesto LC tento dodatok prekvapil, ale je rozhodnuté pokračovať v tomto pláne, aby sa stavba polyfunkčného domu, čo najskôr zrealizovala.

HORN INVEST nahradila Galéria LC

Po dvojročnom jednaní s vlastníkom a ostatnými záujemcami o riešenie tejto situácie mesto došlo k novému návrhu. Od terajšieho vlastníka predanej časti námestia má spoločnosť Galéria LC Zvolen záujem odkúpiť citované pozemky, plus odkúpiť mestské pozemky, ktoré sú v tej 1/3 námestia a vybudovať na týchto pozemkoch polyfunkčný objekt, ktorý bol zadefinovaný v pôvodnej kúpnej zmluve. Podľa tejto dohody sa má s výstavbou začať najneskôr do 1.10. 2014. V prípade, že sa nezačne s výstavbou v tomto termíne (ani v dodatočnej trojmesačnej lehote) dostane Galéria LC Zvolen pokutu vo výške 100 000 eur. Termín vydania kolaudačného rozhodnutia je najneskôr do 1.12.2015.

Pri polyfunkčnom objekte bude aj oddychová zóna

Na námestí ešte ostalo územie dnešného parčíku na ľavej strane smerom na Zvolenskú cestu, na Partizánsku cestu, kde mesto spoločne s Galéria LC dorieši realizačne aj projektovo oddychovú zónu.
Poslanci sa na poslednom informatívnom stretnutí dohodli, že v záujme zosúladenia dokončenia rekonštrukcie nášho námestia a zároveň aj rekonštrukcie obvodného úradu, kde sídlia štátne orgány a kde sa chce mesto presťahovať bude pôsobiť pracovná skupina, ktorá bude spolupracovať s vedením mesta a s firmou, ktorá bude tieto veci rekonštruovať a projektovať. Pracovnú skupinu tvoria poslanci Konečný, Uličná, Pelč, Václavíková, Dedinská. Pani primátorka dala možnosť na zasadnutí pripojiť sa do tejto skupiny aj iným poslancom. O zaradenie do pracovnej skupiny sa prihlásil poslanec Barcaj. Poslanci sa po spoločnom rokovaní nakoniec jednohlasne dohodli, že na Námestí republiky sa začne s výstavbou obchodno-spoločensko-kultúrneho centra s podzemnými garážami a parkoviskami.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM