Michaela Mozolányová Rôzne

Meteorológovia varujú pred búrkami: Vieme, v ktoré dni môžu zasiahnuť Lučenec!

Prídu po horúčavách búrky? Je to možné, meteorológovia už vydali výstrahu prvého stupňa pre náš okres. V ktoré dni by ste s nimi u nás mali počítať?

Ilustračný obrázok k článku Meteorológovia varujú pred búrkami: Vieme, v ktoré dni môžu zasiahnuť Lučenec!
Zdroj: TASR

V utorok v čase od jedenástej do dvadsiatej hodiny a v stredu od desiatej do devätnástej hodiny platí v okrese Lučenec výstraha prvého stupňa pred búrkami. Ako informuje webová stránka Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ), ojedinele sa u nás očakáva výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 54 – 75 km/h,“ uvádzajú meteorológovia.

Intenzita sprievodných javov je podľa nich v danom období a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. „Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov – stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov,“ upozorňujú odborníci zo SHMÚ.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM