Michaela Mozolányová Rôzne

MHD v Lučenci zadarmo: Pozrite KOMPLETNÝ PROGRAM sprievodných podujatí

Mestá sa snažia presvedčiť vodičov, aby aspoň počas Dňa bez áut nechali svoje vozidlá v garáži. Motivovať ich má aj bezplatná MHD. V Lučenci je dnes zdarma pre všetkých.

Ilustračný obrázok k článku MHD v Lučenci zadarmo: Pozrite KOMPLETNÝ PROGRAM sprievodných podujatí
Zdroj: TASR

Zóny vyhradené výlučne pre chodcov, cyklistov a verejnú dopravu vzniknú v pondelok (22. septembra) vo viacerých mestách Slovenska. Samosprávy zapojené do Európskeho týždňa mobility (ETM), ich vytvoria na jeho záver, v rámci medzinárodného Dňa bez áut.

Do ETM sa zapojilo tento rok 28 slovenských miest. Z nich 17 sa rozhodlo vytvoriť zóny s vylúčenou osobnou a nákladnou dopravou. Vyplýva to z informácií zverejnených na oficiálnej internetovej stránke ETM. Od samospráv sa vyžaduje, aby uzavreli počas Dňa bez áut komunikáciu, ktorá je bežne využívaná na dopravu.

Mesto Lučenec zorganizovalo v piatok (19. septembra) taktiež Parking day, keď uzavrel parkovacie miesta na Námestí republiky, pred mestským úradom či na Železničnej ulici. Vytvoril na nich parčík, galériu i miesto pre hry a odpočinok.

Mestá sa snažia presvedčiť vodičov, aby aspoň počas Dňa bez áut nechali svoje vozidlá v garáži. Motivovať ich má aj bezplatná MHD. V Lučenci bude v pondelok (22. septembra) zdarma MHD pre všetkých. Mesto chce zvýšiť atraktivitu tohto druhu dopravy a dať šancu vyskúšať si verejnú dopravu všetkým, ktorí ňou necestovali dlhšie obdobie.

Počas Európskeho dňa bez áut v Lučenci si žiaci stredných a základných škôl z mesta prinesú bicykle a budú medzi sebou súťažiť, ktorá škola bude mať najviac účastníkov na podujatí. Mesto Lučenec potom percentuálne vyhodnotí počet účastníkov. Prezentácia sa začína od 10.30 hod. do 11.00 hodiny na Námestí republiky za budovou YMCA. Štart účastníkov je naplánovaný na 11.00 hodinu takisto za budovou YMCA.

Všetci prihlásení spoločne vyštartujú za doprovodným policajným vozidlom na trať smer Haličská cesta, Rúbanisko, dvojprúdovka smer Ajax, až po Stopshop, potom Športová ulica, Boženy Nemcovej, Lúčna, Husova, Komenského, Adyho, Vajanského, Masarykova, Námestie republiky. Na priebeh a bezpečnosť budú dohliadať hliadky dopravnej a mestskej polície. Škola ktorá bude mať na podujatí percentuálne najviac účastníkov získa autobus na jeden deň na školský výlet v rámci Banskobystrického kraja, ktorý poskytne bezplatne SAD Lučenec.

Sprievodné akcie k podujatiu:

  • Mestská hromadná doprava bude v tento deň v meste Lučenec bezplatná
  • Stánok EUROPE DIRECT LUČENEC
  • Mobilné dopravné ihrisko na Námestí republiky pre deti predškolského veku (9.00 –12.00 hod.)
  • Jazda zručnosti pre žiakov 1.- 4. ročníka ZŠ a iné atraktivity
  • Ukážky cyklotrialu
  • Prezentácia predajne bicyklov a šijacích strojov z Jókaiho ulice

Foto: ilustračné Zdroj: TASR/Dnes24

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM