Správy

Mieria k nám nové bankovky v hodnote 100 eur a 200 eur: Z peňaženky už trčať nebudú

Už o mesiac bude v obehu nová bankovka v hodnote 100 eur a 200 eur. Obsahovať budú nové, inovatívne ochranné prvky, a to satelitný hologram a zdokonalené smaragdové číslo.

Ilustračný obrázok k článku Mieria k nám nové bankovky v hodnote 100 eur a 200 eur: Z peňaženky už trčať nebudú
3
Galéria
Zdroj: TASR

Po bankovkách v hodnote päť, desať, dvadsať a päťdesiat eur sú 100-eurové a 200-eurové bankovky poslednými dvomi nominálnymi hodnotami v rámci série Európa. Po ich vydaní tak bude séria kompletná. „Rovnako ako ostatné nominálne hodnoty sa ochranné prvky nových bankoviek dajú jednoducho overiť skúškou hmatom, pohľadom a naklonením,“ priblížila hovorkyňa NBS Martina Vráblik Solčányiová.

V hornej časti striebristého prúžka sa v satelitnom holograme zobrazujú drobné znaky €, ktoré sa pohybujú okolo čísla nominálnej hodnoty. Pod priamym svetlom sú tieto znaky zreteľnejšie. Striebristý prúžok zobrazuje aj portrét Európy, architektonický motív a veľký znak €. Na nových bankovkách sa nachádza aj zdokonalené smaragdové číslo. Smaragdové číslo je súčasťou všetkých ostatných bankoviek série Európa, no v tejto zdokonalenej verzii sa vo vnútri čísla zobrazujú aj znaky €.

Nové bankovky v hodnote 100 eur a 200 eur majú oproti starým bankovkám inú veľkosť.

„Bankovky oboch nominálnych hodnôt majú rovnakú výšku ako bankovka v hodnote 50 eur. Ich dĺžka však zostáva nezmenená, čím dlhšia bankovka, tým vyššia jej hodnota,“ doplnila Vráblik Solčányiová. Rovnaká výška bankoviek 50 eur, 100 eur a 200 eur zjednodušuje manipuláciu a strojové spracovanie. „Zároveň sa lepšie zmestia do peňaženky a budú mať dlhšiu životnosť, pretože budú vystavené menšiemu opotrebovaniu,“ tvrdí hovorkyňa NBS.

Bankovky prvej série budú aj naďalej obiehať spolu s novými bankovkami, avšak postupne sa budú z obehu sťahovať. Nové bankovky sa do obehu dostanú 28. mája tohto roka. „Dátum ukončenia platnosti bankoviek prvej série bude oznámený v dostatočnom predstihu. Aj po tomto dátume si však tieto bankovky zachovajú svoju hodnotu a budú sa dať vymeniť v národných centrálnych bankách krajín eurozóny bez časového obmedzenia,“ vysvetlila Vráblik Solčányiová. NBS vyškolila ohľadom nových bankoviek zástupcov polície a finančného sektora.

Foto: ilustračné

Mieria k nám nové bankovky v hodnote 100 eur a 200 eur
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM