Boris Macko Rôzne

Mladá turecká umelkyňa v ROZHOVORE o Lučenci: Skutočne pekná krajina aj chlapci

Firdevs Müjde Gökbel je mladá keramička z Turecka, ktorú zavialo do Lučenca. Čo sa jej najviac páči na meste a ktorá špecialita jej u nás zachutila?

Ilustračný obrázok k článku Mladá turecká umelkyňa v ROZHOVORE o Lučenci: Skutočne pekná krajina aj chlapci
Zdroj: Dnes24.sk

Umelkyňu Firdevs Müjde Gökbel (29) do Kalinova pri Lučenci zaviala účasť na Medzinárodnom keramickom sympóziu.Asistentku profesora na Fakulte umení a dizajnu univerzity v Kastamone uchvátil nielen Lučenec a okolie, ale celé Slovensko. Popri svojej práci rada spoznáva našu krajinu. Vyspovedali sme ju po vernisáži predstavujúcej diela vytvorené na keramickom sympóziu. Zaujímavosťou je, že ústrednou témou jej diel sú muchy.

Z ktorej časti Turecka pochádzate?

Z mesta Kastamonu na severe krajiny, pri pobreží Čierneho mora. Má približne 150 000 obyvateľov.

Prečo ste si ako hlavnú inšpiráciu na tvorbu svojich diel vybrali práve muchy?

Lebo v skutočnosti muchy ľudí rozčuľujú a vnímajú ich negatívne, nechcú, aby si na nich sadali a mnohým sa hnusia. Preto ich zobrazujem v rôznych farbách a polohách, aby vyzneli veselšie a pozitívnejšie. Aby pohľad na tie moje muchy vyvolal úsmev, nie zdesenie. Som rada, ak ľudia ocenia, že sa muchy snažím prezentovať inak.

Ste na Slovensku a v Lučenci prvý raz?

Nie, už som tu raz bola na študijnom pobyte v roku 2008. Vďaka tomu som spoznala Bratislavu a je to moje najobľúbenejšie hlavné mesto na svete. Som vďačná ľuďom, ktorí mi dali príležitosť, aby som sem prišla a spoznala Slovensko. V Bratislave sú veľmi dobrí pedagógovia a stihla som si prejsť aj miestne pamiatky a centrum mesta. Pobyt v Lučenci a Kalinove sa mi páči, v okolí je skutočne pekná krajina. Stala sa pre mňa najdôležitejšou hneď po mojej vlasti.

Čo sa vám u nás najviac páči?

Máte peknú štátnu zástavu aj znak. Páčia sa mi hlavne jej farby, ktoré určite využijem na niektorých svojich dielach. Preto teraz rada nosím odznak so slovenskou vlajkou. Sú tu aj pekní chlapci, no všeobecne sa mi tu páčia všetci ľudia. Aj preto, že radi pomôžu ak treba.

Ako vnímate krajiny, sú nimi rozdiely?

Sú tu nejaké rozdiely aj spoločné črty. Či už v životnom štýle, alebo mentalite. Ale ja ako umelkyňa vnímam krajiny inak. Každá má pre mňa svoje farby. Tie slovenské sa mi páčia.

Stihli ste ochutnať aj niektoré naše špeciality?

Viem, že vaše národné jedlo sú bryndzové halušky. Viackrát som ich ochutnala a mám ich naozaj veľmi rada. Keď sa teraz vrátim domov, halušky mi budú chýbať. No o niekoľko mesiacov sa na Slovensko chcem vrátiť. A okrem ľudí sa najviac teším na to, ako si dám zase halušky.

Prídete na sympózium aj o rok?

Už som dostala pozvanie, no nebudem môcť prísť, hoci medzitým budem na Slovensku. No rada prídem o dva roky. Na oplátku chcem pozvať tunajších organizátorov k nám do Turecka. Tiež organizujeme sympóziá a myslím, že takto môžme začať spoluprácu.

Pozrite si mladú umelkyňu a jej výtvory v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

V Lučenci vdýchnu život hline. Zručnosť si môžete preveriť aj vy

Lučenčania môžu víkend prežiť naplno. Prehľadný ťahák akcií na voľné dni

FOTO: Mladá keramička z Turecka a jej muchy
7
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM