Jakub Forgács Kultúra

Mladí folkloristi vo Fiľakove nezaháľajú. Učia sa slovenské i maďarské tance

Tradície v Novohrade stále žijú! Aj vďaka mladej generácií, ktorá sa bude učiť tancovať pod vedením lektorov z Fiľakova.

Ilustračný obrázok k článku Mladí folkloristi vo Fiľakove nezaháľajú. Učia sa slovenské i maďarské tance
9
Galéria
Zdroj: TASR

Pre slovenské aj maďarské detské folklórne súbory (FS), pôsobiace v novohradskom regióne, je určený tanečný dom, ktorý v stredu popoludní v rámci podujatia „Spoznajme sa“ organizuje Mestské kultúrne stredisko (MsKS) vo Fiľakove v spolupráci s miestnou organizáciou Csemadoku a Domom Matice slovenskej. Informovala o tom riaditeľka MsKS Andrea Illés Kósik.

„Maďarské a slovenské tance sa budú vyučovať za pomoci lektorov FS Rakonca a FS Jánošík z Fiľakova. Do tanca bude hrať ľudová hudba Ďatelinka a ľudová hudba Németh Dénes és zenekara,“ priblížila riaditeľka s tým, že zámerom podujatia je hľadanie foriem vzájomného spoznania sa Slovákov a Maďarov žijúcich v regióne, poukázaním na spoločné body a podobností v oblasti kultúry.

Tohtoročné podujatie „Spoznajme sa“ je druhým ročníkom. „Vlani sme ponúkli divadelné predstavenie s maďarskou tematikou v slovenskom jazyku, koncert speváčky ľudových piesní, operetný galaprogram a tanečný dom pre deti s tancami maďarských a slovenských regiónov. Sprievodným programom podujatia bola gastronómia, predstavila sa víťazná cukráreň v súťaži o najlepšiu tortu Maďarska,“ zakončila Illés Kósik.

Foto: ilustračné

FOTO: Hrad Fiľakovo bol v minulosti sídlom tureckého "okresu"
9
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM