Samospráva

Na bezpečnosť v Lučenci dohliadajú ďalšie kamery, mesto chce ich počet zvyšovať

V meste Lučenec je mestský kamerový systému budovaný od roku 2001. K prvým trom pribudli za tie roky dve desiatky. Momentálne ich je v meste celkove 25.

Ilustračný obrázok k článku Na bezpečnosť v Lučenci dohliadajú ďalšie kamery, mesto chce ich počet zvyšovať
Zdroj: Mesto Lučenec

Kamerový systém monitoruje miesta v meste Lučenec, kde je najväčší pohyb osôb, prípadne kde najviac dochádza k páchaniu trestnej činnosti.

Prostredníctvom kamier je možnosť zadokumentovať trestnú činnosť napr. poškodzovanie všeobecne prospešných zariadení mesta, prípadne sa môže kamerový systém využiť aj na odhaľovanie priestupkov na úseku dopravy.

Odhalené je tak parkovanie v zákaze, zákaz vjazdu alebo kamerový systém môže slúžiť aj k zisteniu a objasneniu závažnejšej trestnej činnosti – vreckových krádeží, lúpeží, výtržností.

Ulice pod dohľadom

„Koncom roka 2017 sme mestský kamerový systém rozšírili o ďalších jedenásť kamier, ktoré boli umiestnené na križovatku ulíc Masarykova – Dr. Vodu so zameraním sa na monitorovanie predajne Non stop a parčíka M. R. Štefánika, na ul. B. Nemcovej, kde kamera sleduje mestský park – náučný chodník, na ul. Rádayho so zameraním sa na predajňu Non stop, parkovisko pred mestským cintorínom s čiastočnou kontrolou aj priestorov cintorína, na sídlisko Rúbanisko II so zameraním sa na križovatku pred bowlingovou halou,“ informuje samospráva.

Sťažnosť obyvateľov

Tri kamery boli umiestnené do areálu futbalového štadióna za účelom zabezpečenia majetku ako aj prípadného dokumentovania výtržností počas športových zápasov.

Na základe sťažností občanov bola doplnená ešte jedna kamera na ul. Tkáčsku do Opatovej. Dve digitálne kamery boli umiestnené na Masarykovu ulicu ktoré monitorujú svetelnú križovatku a divadlo B.S. Timravy.

„Vzhľadom na zvýšenie počtu kamier bolo potrebné vylepšiť aj obslužné zariadenia a to monitory, nahrávacie zariadenie a tiež vybavenie chránenej dielne. Bola zriadená už v roku 2014 na pravidelné sledovanie výstupov z kamerového systému a ktorá pozostáva z piatich osôb s ťažkým zdravotným postihnutím,“ upresňuje radnica.

Kamerový systém plánuje mesto aj naďalej rozširovať a modernizovať. Ak sa to podarí aj technicky, plánuje zrealizovať zmenu prenosu údajov z kamier do sídla mestskej polície cestou optickej siete.

Zdroj: Mesto Lučenec

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM