Jakub Forgács Správy

Na Divínskom hrade pokračuje obnova. Do prác sa zapoja aj nezamestnaní

Známa pamiatka sa dočkala! Vďaka desaťtisícom eur z Ministerstva kultúra a od obce budú opravy na hrade Divín, zamerané na konzerváciu torz múrov, pokračovať. Na mieste však bude prebiehať aj výskum...

Ilustračný obrázok k článku Na Divínskom hrade pokračuje obnova. Do prác sa zapoja aj nezamestnaní
Zdroj: TASR

Na Divínskom hrade v okrese Lučenec bude aj tento rok pokračovať obnova zachovaných objektov a v pláne sú tiež výskumy hradného areálu. Potvrdil to starosta Divína Ján Koza, podľa ktorého obec na tieto účely získala dotáciu 22 000 eur z Ministerstva kultúry SR (MK SR) a ďalšími 24 000 eurami prispeje na obnovu hradu z vlastného rozpočtu.

Vďaka tomuto objemu financií podľa jeho slov získa na hrade počas necelého polroka prácu 20 nezamestnaných z obce.

„Dnes som bol na úrade práce podpísať dohodu o ich zapojení do obnovy kultúrneho dedičstva a v pondelok 16. mája začíname s prvými prácami. Projekt budeme realizovať do konca októbra,“ avizoval starosta s tým, že opravy na hrade budú zamerané predovšetkým na konzerváciu torz múrov. „Nezamestnaní budú pri nich zabezpečovať prevažne drobné stavebné a pomocné práce,“ dodal.

Počas sezóny má pokračovať aj archeologický výskum na miestach, kde by mali konzervačné práce prebiehať v budúcom roku. „Súčasťou je tiež architektonicko-historický výskum novoobjavených murív, ktoré boli odkryté pri archeologických prieskumoch,“ zakončil Koza.

Čítajte tiež:

Lučenecký okres prichádza o obyvateľov. V kraji máme nelichotivé prvenstvo!

Noc múzeí a galérií neobíde ani Fiľakovo. Prinesie ochutnávku sladkostí aj bubenícku šou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM