Ľubomíra Karmanová Správy

Na konferencii sa hovorilo o problémoch Gemera: Žiadajú podporu a riešenie nezamestnanosti

130 účastníkov konferencie podpísalo memorandum, ktorého cieľom je podporiť komunikáciu s vládou a riešiť zložitú situáciu regiónov s vysokou nezamestnanosťou. Memoradom chcú upriamiť pozornosť na zlú ekonomickú situáciu okresov na juhu Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Na konferencii sa hovorilo o problémoch Gemera: Žiadajú podporu a riešenie nezamestnanosti
Zdroj: TASR

Cieľom Konferencie 3R – riadený rozvoj regiónov, ktorá sa uskutočnila v Mestskom kultúrnom stredisku v Tornali, bolo upozorniť na nutnosť podpory regiónov s vysokou nezamestnanosťou. Ako uviedol Marián Štúrik, hovorca občianskeho združenia (OZ) Naša Sobota, ktoré ju zorganizovalo, chcú upozorniť na problémy okresov Rimavská Sobota, Rožňava a Revúca.

„Tieto regióny sú dlhodobo na popredných miestach v rebríčkoch nezamestnanosti. Majú zlú ekonomickú situáciu a nachádzajú sa už symbolicky desať minút po dvanástej. Týmto chceme upozorniť vládu a kompetentné orgány, aby vzniknutú situáciu začali riešiť čím skôr,“ zdôraznil Štúrik.

Memorandum 3R

Jedným z hlavných výsledkov konferencie bol podpis Memoranda 3R – O podpore regiónov s vysokou nezamestnanosťou. „Cieľom memoranda je podpismi širokého spektra signatárov podporiť navrhnutý rámec krokov pre ďalšiu komunikáciu s predstaviteľmi vlády a štátnych inštitúcií,“ priblížil Štúrik. Ako dodal, na konferencii sa zúčastnilo približne 150 starostov a primátorov z okresov Rimavská Sobota, Rožňava a Revúca a memorandum podpísalo vyše 130 zástupcov rôznych inštitúcií.

Memorandum obsahuje niekoľko kľúčových bodov, ktorých splnenie by podľa Štúrika mohlo regiónu pomôcť. „Dôležitým bodom je vybudovanie cesty R2, kde sa OZ Naša Sobota pripojí k všetkým existujúcim iniciatívam, vieme si napríklad predstaviť aj to, že niektoré štátne inštitúcie, ktoré nemusia byť zákonite v Bratislave či iných veľkých mestách, by sa mohli presunúť do týchto zaostalejších regiónov,“ priblížil konkrétnu predstavu Štúrik.

Konferenciou práca nekončí

Stretnutie podporila aj riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Rimavskej Sobote Lívia Koóšová. „Ako jeden zo signatárov memoranda vítam a podporujem iniciatívu tohto OZ, hlavne čo sa týka cieľa zvyšovania zamestnanosti a znižovania nezamestnanosti, ktorá je v našom regióne dlhodobo veľmi vysoká,“ uviedla.

Touto konferenciou sa však podľa organizátorov diskusia len začína. „V najbližšom období by región mal navštíviť minister a štátny tajomník Ministerstva financií SR a rokovať o obsahu memoranda,“ informoval Štúrik. Pozvaní boli aj ďalší, napríklad splnomocnenec vlády pre rómske komunity, minister hospodárstva, minister práce, sociálnych veci a rodiny či minister zahraničných vecí v súvislosti s cezhraničnou spoluprácou.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM