Správy

Nádej na novú prácu: V susednom okrese má vzniknúť 800 pracovných miest

Nezamestnanosť v okrese Lučenec bola za január vyššia ako v susednom okrese Veľkého Krtíša. Tí, ktorí majú problém s prácou, budú mať možnosť nájsť si zamestnanie.

Ilustračný obrázok k článku Nádej na novú prácu: V susednom okrese má vzniknúť 800 pracovných miest
Zdroj: TASR

Podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny bola v lučeneckom okrese v januári miera evideovanej nezamestnanosti 9,85 %. V okrese Veľký Krtíš dosahovala 8,96 %. Lučenčanom, ktorí majú problém nájsť si prácu alebo sa obzerajú po inej profesii, svitá ne lepšie časy.

Výrobca automobilových komponentov SAM automotive z Nemecka plánuje vybudovať vo Veľkom Krtíši nový závod. Postupne by mal v ňom zamestnať viac než 800 ľudí.

TASR o tom informovala Anna Weissová z banskobystrickej spoločnosti Wesconi, ktorá investíciu pre nemeckú spoločnosť konzultačne aj projekčne zastrešovala.

Cesta za prácou?

„Našim cieľom je založenie novej výrobnej spoločnosti SAM automotive Slovakia pre zvýšenie výrobných kapacít, konkurencieschop­nosti a dostupnosti k obchodným partnerom,“ uviedol k investícii Dirk Fischer, zo skupiny SAM Automotive.

Nový závod bude zameraný na výrobu hliníkových dverových líšt a strešných nosičov pre automobily. Medzi odberateľov slovenského závodu budú patriť predovšetkým spoločnosti VW Slovakia, Audi a Mercedes Benz Maďarsko.

„SAM automotive pri svojom rozhodovaní zvažovala viacero lokalít a nakoniec sa rozhodla pre Slovensko. Jedným z rozhodujúcich faktorov bolo aj veľmi dobré postavenie Slovenska v automobilovom priemysle," vysvetlil konateľ Wesconi Werner Schmitz.

Prvé stroje

Výrobné priestory vo Veľkom Krtíši sú už pripravené. Celkovo však projekt predpokladá výrobné priestory v rozlohe približne 30-tisíc štvorcových metrov, čo si bude vyžadovať ďalšiu výstavbu.

„V prvej fáze – v priebehu 2. štvrťroku 2018, budú postupne inštalované nové stroje a technológie. Následne sa začne s jednoduchšou montážou komponentov," hovorí Stefan Schulze, viceprezident skupiny v oblasti Industrial Engineering zo SAM automotive. Predpoklad dosiahnutia plnej kapacity výroby by mal byť začiatkom roku 2023.

Nábor už v máji

Investícia Slovensku prinesie približne 800 nových pracovných miest, pričom v tomto roku je plánované zamestnať okolo 150 ľudí.

„Obsadzované budú pozície vo výrobe, ale aj v administratíve. Najskôr by mali prebehnúť výberové procesy na kľúčové pozície v podniku a najväčší nábor zamestnancov sa predpokladá od mája tohto roka,“ informuje manažérka projektu Marianna Simonidesová z Wesconi.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM