Eliška Šándorová Správy

Najmenej rozvinuté okresy môžu získať podporu na triedený zber. Aký má plán Lučenec?

Výzvu vyhlásilo ministerstvo životného prostredia, k dispozícii je 25 miliónov eur. Aké projekty má v tejto oblasti mesto Lučenec?

Ilustračný obrázok k článku Najmenej rozvinuté okresy môžu získať podporu na triedený zber. Aký má plán Lučenec?
Zdroj: TASR

Obce, združenia obcí a ich príspevkové organizácie môžu predkladať žiadosti o nenávratný finančný príspevok na triedený zber komunálnych odpadov, aj mechanicko-biologickú úpravu zmesového komunálneho odpadu a zhodnocovanie biologicky rozložiteľných komunálnych odpadov. Výzvu vyhlásilo ministerstvo životného prostredia, k dispozícii je 25 miliónov eur.

Šanca pre región

„Samosprávam podávame pomocnú ruku a prispôsobujeme čerpanie prostriedkov tak, aby financie boli cielené aj do okresov, kde cítime dlh voči ľuďom,“ povedal minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

Výzvy na čerpanie prostriedkov z Operačného programu Kvalita životného prostredia sú podľa neho šancou pomôcť svojmu regiónu v oblasti triedenia a spracovania odpadu. Maximálna výška príspevku na projekt nesmie presiahnuť šesť miliónov eur a miera spolufinancovania zo zdrojov prijímateľa predstavuje päť percent.

Najmenej rozvinuté

Sólymos priznal, že celkové prostriedky vo výške 25 miliónov eur nevyriešia všetky ťažkosti najmenej rozvinutých okresov v oblasti životného prostredia.

Pomôcť však majú tam, kde je vôľa triediť odpad a „tým zmenšovať objemy skládok, ktoré majú neblahý vplyv aj na život v regiónoch.“ Minister zároveň vyzval predstaviteľov samosprávy, aby využili túto možnosť a ponúkali kvalitné projekty.

V súčasnosti medzi najmenej rozvinuté okresy patria Kežmarok, Lučenec, Rimavská Sobota, Sabinov, Sobrance, Trebišov, Vranov nad Topľou, Svidník, Poltár, Veľký Krtíš, Revúca, Rožňava, Bardejov, Gelnica a Medzilaborce.

Projekt Lučenca

Zaujímalo nás, čo v tejto oblasti má naplánové mesto. Ako informovala Mária Bérešová, vedúca kancelárie primátorky, mesto Lučenec aktuálne implementuje projekt cez Operačný program Kvalita životného prostredia zameraný na triedenie biologicky rozložiteľného odpadu (BRO).

Súčasná situácia v triedení a zbere biologického odpadu je nedostatočná z dôvodu chýbajúcich zberných nádob i technicky a morálne zastaranej techniky. Prostredníctvom projektu bude obstaraná technika na podporu zvozu a triedenie odpadu. V projekte je plánovaný nákup zberového vozidla s rotačným lisovaním, nákup 2300 ks zberných nádob na BRKO s objemom 240 l a cestnej mostovej váhy.

V súčasnosti lučenecké domácnosti v rodinných domoch nemajú zabezpečené nádoby na zber BRO, a preto sa mesto rozhodlo nakúpiť štandardizované nádoby pre všetky domácnosti v rodinných domoch, ktoré spolu so zberovým vozidlom zabezpečia efektívnejší a rýchlejší zber biologického odpadu, píše sa v projekte.

Celková suma oprávnených výdavkov žiadateľa je vyčíslená na 371 460 eur, mesto sa bude podieľať na financovaní sumou necelých 19-tisíc eur.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM