Jakub Forgács Rôzne

Najmenší sa v lete nenudia. V špeciálnom tábore spoznávajú Geoparku Novohrad-Nógrád

Prechádzka v korunách stromov, návšteva hradu aj kúpanie sa v reliktnej vode. To všetko čaká malých zvedavcov, ktorí navštívili unikátny tábor v okrese Lučenec.

Ilustračný obrázok k článku Najmenší sa v lete nenudia. V špeciálnom tábore spoznávajú Geoparku Novohrad-Nógrád
Zdroj: TASR

Umožniť deťom stráviť prázdninový čas spoznávaním hodnôt územia, v ktorom žijú, je zámerom Letného tábora geoparku, ktorý sa koná tento týždeň vo Fiľakove v okrese Lučenec. Informoval Jozef Puntigán, vedúci kancelárie Združenia právnických osôb Geoparku Novohrad-Nógrád, ktoré ho organizuje spolu s mestom Fiľakovo, miestnym Školským úradom, Hradným múzeom a Novohradským turisticko-informačným centrom.

„Počas pobytu v tábore deti navštívia Fiľakovský hrad a lokalitu Ipolytarnóc, prezentujúcu pozostatky vulkanizmu, kde sa okrem iného nachádza 4D kino, náučné trasy, expozície a chodník v korunách stromov. Budú sa tiež kúpať v reliktnej vode pravekého mora v akvaparku v Rapovciach a absolvujú pešiu túru na hrad Hajnáčka i neďaleký kopec Tilič,“ priblížil.

Organizátori pripravili pre deti aj rôzne hry, súťaže, prednášky a tvorivé dielne. „V nich si budú cibriť svoje remeselné zručnosti a pripravia malé prekvapenia pre svojich rodičov,“ avizoval Puntigán, podľa ktorého sa tábor každoročne teší veľkej popularite a záujem vždy prevyšuje možnosti organizátorov.

Geopark Novohrad-Nógrád vznikol v roku 2008 ako územie s unikátnymi a rôznorodými prírodnými, kultúrno-historickými a geologickými hodnotami. Zakladateľmi boli v tom období mesto Fiľakovo a mikroregión Obručná. Okrem bazaltu, andezitu a zvyškov vulkánov sa na jeho území nachádzajú aj pozostatky mora spred 23 miliónov rokov. V Čakanovskom profile sú v pieskovci navyše zachované aj skameneliny z tohto obdobia.

Hranicu geoparku tvorí na severe mesto Fiľakovo a na východe obec Petrovce. Na západe siaha k dedine Kalonda a na juhu až po maďarskú obec Hollókő. Členmi geoparku je y viac ako 100 obcí. Od novembra 2015 je geopark súčasťou UNESCO a spoločne so 119 územiami z celého sveta je členom Globálnej siete geoparkov.

Čítajte tiež:

Lučenčania, značte si do kalendárov: Pestrá paleta podujatí počas nového týždňa

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM