Michaela Mozolányová Samospráva

Najväčšia rekonštrukcia v meste za takmer pol milióna: Na tejto ulici dávate bacha!

Samospráva mesta Lučenec pokračuje v rozsiahlej rekonštrukcii ulíc Komenského, Adyho a Dr. Vodu. Podľa predpokladov mesta má celková rekonštrukcia stáť takmer pol milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Najväčšia rekonštrukcia v meste za takmer pol milióna: Na tejto ulici dávate bacha!
Zdroj: Webnoviny.sk

O obmedzeniach v doprave, s ktorými musia počítať vodiči v okolí Ulice J. A. Komenského v Lučenci sme vás už v minulosti informovali v článku: Vodiči, zbystrite pozornosť! Na Komenského vás čakajú obmedzenia v doprave

Mesto v tejto lokalite opravuje spolu 6500 metrov štvorcových komunikácií. Súčasťou opráv je aj vybudovanie dažďovej chýbajúcej kanalizácie a všetkých prípojok, ktoré tam budú odvádzať vodu tak zo striech, ako aj chodníkov. „Okrem toho sa budujú aj nové svetelné body, počíta sa s úpravou artézskych prameňov a plánuje sa aj nasvetlenie kostola. Tiež sa bude upravovať zeleň, suché stromy sa odstránia a za ne je zabezpečená náhradná výsadba," povedal Šnúrik. Podľa slov Jána Šnúrika z mestského úradu, v tejto lokalite budú nové chodníky, parkoviská, ale najmä tam do 20. augusta vznikne výnimočná turistická atrakcia…

Ulica, ktorá si zaslúži viac…

Podľa plánov samosprávy tam vzniká ulica, ktorá si zaslúži viac. Mesto nechce Ulicu J. A. Komenského riešiť len položením asfaltového krytu tak, ako je to bežné pri iných opravách. „Je to spojnica centra a sídlisk, tiež Vajanského, Adyho a Cintorínskej ulice, ktorá slúži pre mladé rodiny s kočíkmi, ale aj ľuďom, ktorí prechádzajú na mestský cintorín. Využívajú ju aj priaznivci artézskej studne. Je to pre nás, Lučenčanov, viac ako len ulica, práve preto sme začali rozmýšľať, ako ju projekčne navrhneme.Vznikla tak myšlienka, ktorá sa odvíja od názvu Ulice J. A. Komenského, historického štátneho pedagogického ústavu a terajšej Pedagogickej a sociálnej akadémie. Chceme tam vytvoriť priestor nazvaný Ulica poznania, vo väzbe na históriu nášho mesta," dodala primátorka Alexandra Pivková. Viac sa dočítate tu: Samospráva začala rekonštrukciu: Z Ulice Komenského bude Ulica poznania.

Priestor na motív knihy

Ulica bude koncepčne stvárnená tak, aby pripomínala knihu múdrosti a jednoduchosti. Celý priestor bude spájať motív knihy v rôznych zobrazeniach a farbách, ktorý bude zároveň mestským mobiliárom. Podľa predpokladov mesta má celková rekonštrukcia stáť 465.000 eur.

Od začiatku opráv platia pre obyvateľov aj určité obmedzenia. „Na tejto ulici a jej priľahlých častiach došlo k obmedzeniu premávky. Účastníkov cestnej premávky preto žiadame o prispôsobenie jazdy stavu vozovky a rešpektovanie prenosného dopravného značenia," doplnil vedúci odboru dopravy a životného prostredia Mestského úradu v Lučenci Róbert Ladoš.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM