Správy

Najviac chorých na akútne respiračné ochorenia je z Lučeneckého okresu

Aktuálny vývoj chorobnosti v Banskobystrickom kraji kopíruje vlaňajšok. Najviac ľudí, ktorých potrápila chrípka či iné ochorenia, je z okresu Lučenec.

Ilustračný obrázok k článku Najviac chorých na akútne respiračné ochorenia je z Lučeneckého okresu
Zdroj: TASR

Kým v uplynulých týždňoch analýza hlásení lekárov v Banskobystrickom kraji (BBSK) ukázala výraznejší vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO), ako aj na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO), v aktuálnom týždni sa trend nárastu chorobnosti spomalil.

Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, podľa ktorej chorobnosť kopíruje takmer presne vlaňajší vývoj.

Počas týždňa evidoval RÚVZ celkovo 4707 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 1400 osôb na 100-tisíc obyvateľov. CHPO sa vyskytli v 337 prípadoch, čo je chorobnosť 100 osôb na 100-tisíc obyvateľov.

„Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Lučenec (764), Rimavská Sobota (695), Zvolen (544), Žiar nad Hronom (428) a Žarnovica (413). Na CHPO je najvyšší počet pacientov v okresoch Lučenec, Poltár, Banská Bystrica a Žiar nad Hronom,“ konkretizovala hovorkyňa.

Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO podľa jej slov najviac postihujú vekovú skupinu seniorov a skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva od 20 do 59 rokov. „Naopak, najnižšia chorobnosť na tieto typy ochorení je medzi adolescentmi,“ dodala.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM