Boris Macko Rôzne

Najzaujímavejšie míľniky v dejinách Lučenca. Udalosti, ktoré poznačili naše mesto

Každé mesto má svoju históriu. Neraz sú to príbehy, o ktorých obyvatelia často vedia málo, alebo vôbec nič. Lučenec nie je výnimkou, preto vám ponúkame prehľad najzaujímavejších udalostí!

Ilustračný obrázok k článku Najzaujímavejšie míľniky v dejinách Lučenca. Udalosti, ktoré poznačili naše mesto
Foto: Boris Macko

ŠĽACHTICKÉ RODY

Väčšina Lučenčanov zrejme vie, že nášmu mestu dal názov rod Lossonczy. Spomína sa už v 13. storočí. Boli tunajšími zemepánmi do roku 1552. Mesto potom patrilo rodu Forgách. No ďalšie veľké majetky tu mali aj ďalšie šľachtické rody. Spomenúť možno rody Homonnay, Nyáry, Zichy a Balassa.

HISTORICKÉ OSOBNOSTI

Naše mesto v minulosti navštívili významné osobnosti. Napríklad cisár František Jozef I. a belgická princezná Stefania v roku 1880, ruský princ Galicin v roku 1849, diplomat M. R. Štefánik a bulharský cár Coburg v roku 1916, národovec a politik A. Hlinkav roku 1921, či československý prezident T. G. Masaryk v roku 1930.

PRÍRODNÉ KATASTROFY

Na druhej strane sa žiaľ mestu nevyhlo ani vyčíňanie prírody. Lučenec postihlo niekoľko ničivých búrok: v júni 1859 udrel blesk do veže evanjelického kostola, pričom dva zvony a hodiny zachránili dvaja obyvatelia s nasadením vlastných životov. V auguste 1929 zasiahla mesto doslova katastrofálna búrka. Ostalo po nej 120 vyvrátených stromov, prevrátený železničný vagón, poškodené strechy viacerých domov a lúky zaniesli nánosy bahna. V júli 1995 búrka s krupobitím poničila veľkú časť stromov v Mestskom parku.

Mesto zažilo aj ďalšie extrémy. V máji 1899 veľká povodeň odniesla niekoľko domov, vo februári 1929 bola vraj taká tuhá zima, že zamrznutí vtáci padali na zem ako kamene.

TURCI V KOSTOLE

Podobne ako neďaleké Fiľakovo, aj naše mesto obsadili Turci. Navyše, počas tureckej okupácie v rokoch 1554–1593 bol Lučenec sídlom tureckého bega. Zaujímavosťou je, že jeho obydlie – bašta, bolo súčasťou opevnenia kalvínskeho kostola. Bašta tu stála ešte roku 1800. Po tureckom správcovi boli pomenované dve ulice – Veľká begova – dnešná Kármánova) a Malá begova – dnešná Begova.

KRÁĽ NEPRIŠIEL, KORUNA ÁNO

Vďaka významnej historickej osobnosti – Gabrielovi Bethlenovi sa v roku 1619 v Lučenci na jednu noc ocitla uhorská kráľovská koruna. Ako k tomu došlo? Bethlen ako organizátor protihabsburského povstania po obsadení Bratislavy ukoristil Svätoštefánsku korunu a dal ju preniesť do hradu Nagy-Ecsed. Výprava sa cestou zastavila aj v Lučenci a korunu strážili v pivnici jedného z domov na začiatku Fiľakovskej cesty.

Čítajte tiež:

Veľký prázdninový PREHĽAD: Top 10 letných akcií v Lučenci a okolí

FOTO: Veľká hanba Lučenca: Dočká sa železničná stanica rekonštrukcie?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM