Boris Macko Rôzne

Neďaleko Lučenca dôjde k zmene hraníc. Po desaťročiach premiestnia kamene

Štátne hranice sa nemenia každý týždeň, ba ani rok. O to zaujímavejšie je, že k jednej zmene dôjde aj v lučeneckom okrese.

Ilustračný obrázok k článku Neďaleko Lučenca dôjde k zmene hraníc. Po desaťročiach premiestnia kamene
11
Galéria
Zdroj: TASR

Po dlhých rokoch dôjde k zmene hraničnej čiary. Ide o územia medzi Slovenskom a Maďarskom. Presnejšie medzi Šiatorskou Bukovinkou a maďarskou obcou Somosköújfalu neďaleko hradu Šomoška, ktorý postupne objavujú aj turisti zo vzdialenejších krajín.

V spomínanom prípade má však zeman hraníc z oboch strán racionálne dôvody. „My získame prístup k jazierkam pri náučnom chodníku cez lúku aj prístupovú cestu. Maďari zase získajú plochu, kde je kanalizácia,“ vysvetlil starosta Šiatorskej Bukovinky Juraj Badinka.

Oba štáty si v lučeneckom okrese vymenia rovnakú rozlohu – 1409 m2. „Je to dlhodobý proces, ktorý začal už v roku 2001 a dotiahol sa až teraz. Sme síce v EÚ a máme Schengen, ale bude to jednoduchšie. Predsa len, Maďari nemusia mať obavy, čo sa stane, keď im praskne potrubie a my sa zase bez problémov dostaneme k jazierkam aj autom. Navyše nikde nevieme, čo nás čaká v budúcnosti,“ dodal starosta s tým, že zmenu už odsúhlasili príslušné vlády aj parlamenty. Obrazne povedané ostáva už len premiestniť hraničné kamene. „Obe územia sú už zamerané a označené tyčami. Ostáva ich len oficiálne vytýčiť a označiť hraničnými kameňmi,“ uzavrel Badinka.

Celkovo si Slovensko a Maďarsko vymenia navzájom rovnocenne 17 hektárov územia. Okrem spomínaného pri Šomoške ešte v okresoch Nové Zámky a Levice. Podobná situácia bola aj v roku 2005, keď si Slovensko s Poľskom vymenilo takmer 3000 metrov štvorcových. Získalo tak prístupovú cestu k pamätníku na Dukle.

Pozrite si v našej galérii letné zábery hradu Šomoška!

Šomoška - hrad na hranici
11
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM