Ľubomíra Karmanová Správy

Spomienky, ktoré sa nedajú zmazať: Neďaleko mesta sa zrútil americký bombardér

Americký bombardér B-17, nazývaný aj "Lietajúca pevnosť", sa podarilo zostreliť protilietadlovým delostrelectvom. Kvôli nefunkčnému motoru zaostával za formáciou. Vo vzduchu ho definitívne dorazili nemecké stíhačky. Lietadlo sa zrútilo v neďalekom lese.

Ilustračný obrázok k článku Spomienky, ktoré sa nedajú zmazať: Neďaleko mesta sa zrútil americký bombardér
Zdroj: TASR

Málo známou stránkou histórie Rimavskej Soboty je pád amerického bombardéra B-17, ktorý sa v lete roku 1944 zrútil neďaleko mesta v lese medzi osadami Kurinec a Dúžava. Napriek tomu, že od tejto udalosti uplynulo viac než 70 rokov, stále sa nájdu pamätníci, ktorí si pád ťažkého bombardéra, prezývaného aj „Lietajúca pevnosť“, dobre pamätajú.

Čierny dym nad lesom

Jedným z nich je aj Jozef Hukel z Rimavskej Soboty, ktorý mal v tom čase 15 rokov a žil v dedine Čierny potok, nachádzajúcej sa neďaleko miesta dopadu lietadla.

„Bolo to 20. augusta 1944, na veľký maďarský sviatok sv. Štefana. Celý deň hučali lietadlá, ktoré leteli na sever, niekam na Poľsko. Keď sa vracali, ja a moji dvaja kamaráti sme ich pozorovali, boli ich celé roje na oblohe. Zrazu sme v smere od Dúžavy zbadali veľký hustý čierny dym, ktorý stúpal odniekiaľ z lesa. Otec sadol na bicykel a šiel sa tam pozrieť, mne sa však pešo nechcelo ísť,“ spomína Hukel.

Rimavská Sobota s okolím bola v tom čase pripojená k Maďarsku. „Kým prišli maďarskí žandári, ľudia sa dostali až priamo k havarovanému lietadlu a dokonca odnášali rôzne kovové trosky,“ uviedol Hukel. Niektoré z nich videl aj na vlastné oči. „Na druhý deň som bol totiž u svojho strýka v Gemerčeku a tam som videl v dedine rôzne kusy z lietadla, ktoré ľudia poodtŕhali alebo pozbierali. Posádku tu však nikde na okolí nenašli, tá musela skončiť inde,“ dodal Hukel na záver.

Z Talianska do Osvienčimu

Haváriu tohto amerického lietadla a súvisiace okolnosti skúmal Peter Kaššák z Trnavy, ktorý sa zaoberá históriou leteckej vojny nad Slovenskom a je spoluautorom niekoľkých kníh s touto tematikou. O kurineckej nehode a inkriminovanom lietadle sa mu podaril zozbierať veľa podrobných informácií.

„Šlo o bombardér B-17G-60-BO 42–102908 ‚Silver Streak‘. Patril k skupine 28 ťažkých bombardérov, ktoré vzlietli zo základne Amendola v Taliansku a ich cieľom boli továrne na výrobu syntetických olejov a valivých ložísk v priemyselnej oblasti pri poľskom meste Osvienčim,“ priblížil Kaššák.

Nad cieľom bol podľa jeho slov tento bombardér ako jediný zasiahnutý protilietadlovým delostrelectvom. „V dôsledku nefunkčnosti motora č. 2 začal okamžite zaostávať za formáciou. Ostatné bombardéry spomalili, ale nepomohlo to a poškodený stroj stále zaostával. Formácia už nakoniec nemohla dlhšie spomaľovať svoj let,“ vysvetlil Kaššák.

Dorazili ho nemecké stíhačky

Silver Streak definitívne dorazili nemecké stíhačky. „Dvoch členov posádky zranili projektily a nemeckým stíhačom sa podarilo úplne vyradiť motor č. 3. Posádke nezostala iná možnosť ako padajúce lietadlo opustiť na padákoch,“ povedal Kaššák. Ako dodal na záver, palubu bombardéra sa podarilo opustiť všetkým desiatim členom posádky, po dopade neďaleko mesta Balassagyarmat na dnešných slovensko-maďarských hraniciach sa však dostali do zajatia.

Opustený bombardér kĺzavým letom doletel až nad les pri Kurinci, kde napokon dopadol a čiastočne zhorel. Počas siedmich desaťročí, ktoré uplynuli od jeho havárie, však miesto opäť zarástlo stromami a dnes už nič nepripomína dramatickú udalosť, ktorá sa tu vtedy odohrala.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM