Eliška Šándorová Správy

Nezabudnite na daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti či za psa

Blíži sa termín podania daňového priznania k dani z nehnuteľností. To je potrebné doručiť na mestský či obecný úrad najneskôr v stredu 31. januára.

Ilustračný obrázok k článku Nezabudnite na daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti či za psa
Zdroj: TASR

Daň z nehnuteľností tvoria tri dane – z pozemkov, zo stavieb, z bytov a nebytových priestorov v bytovom dome. Daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti sú daňovníci povinní podať najneskôr do stredy 31. januára.

Podať ho musí každá fyzická alebo právnická osoba, ktorá v predchádzajúcom roku nadobudla nehnuteľnosť, alebo u nej došlo k zmene z titulu vlastníctva k nehnuteľnosti.

Tí, ktorí nehnuteľnosť predali alebo darovali, sú povinní urobiť zánik daňovej povinnosti. V nasledujúcich zdaňovacích obdobiach už daňovník nepodáva daňové priznanie, ale od správcu dane dostane rozhodnutie o vyrubenej dani. Daňovník, u ktorého nedošlo k žiadnej zmene, nemusí podávať daňové priznanie.

Do spoločného tlačiva, ktoré nájdete TU, patrí aj priznanie nasledovných miestnych daní:

  • daň za psa
  • daň za predajné automaty
  • daň za nevýherné hracie prístroje.

Daňovník vyplnené tlačivo môže podať osobne do podateľne Mestského úradu v Lučenci, Novohradská 1 alebo poštou. Ak nepodáte daňové priznanie v lehote ustanovenej zákonom, správca dane vám uloží pokutu najviac do výšky vyrubenej dane, nie menej ako 5 eur, najviac však do 3000 eur.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM