Kultúra

Noc múzeí a galérií prinesie aj umenie recyklácie

Celoslovenské podujatie Noc múzeí prináša možnosť stráviť sobotný večer v múzeách, ktoré si okrem stálych expozícií pripravili aj unikátny program.

Ilustračný obrázok k článku Noc múzeí a galérií prinesie aj umenie recyklácie
34
Galéria

Noc múzeí a galérií, pod týmto názvom známa na Slovensku, sa koná na podnet francúzskeho ministerstva kultúry z roku 2005 ako Európska noc múzeí.

Cieľom Francúzska bolo prostredníctvom tejto iniciatívy v maximálnej miere prezentovať kultúrne dedičstvo, poukazovať na význam jeho záchrany a ochrany aj formou kultúrnej výmeny, ako aj na význam šírenia informácií o kultúrnej rozmanitosti jednotlivých regiónov Európy. Iniciatíva Paríža sa ujala aj v ďalších európskych štátoch.

K XV. ročníku festivalu sa 18. mája sa pripojí aj Mestské múzeum Lučenec. V našej radnici bude, okrem umenia, rezonovať aj aktuálna spoločenská téma ochrany životného prostredia s dôrazom na recykláciu. Zbytočné, vyradené veci určené na zosrotovanie, sa vďaka talentu mladých ľudí zmenia na umenie.

Nie do šrotu

šrotART (umenie recyklácie) – 18.00 h – 22.00 h.: Železo, železo, oželezilo si sa – recyklácia a zapojenie detských návštevníkov. Súčasťou podujatia sú prehliadky stálych expozícií, tvorivé dielne, premietanie filmov pre najmenších, koncert srbskej dychovky Orkestar Kristijana Trajkovica, trh remeselníkov a predajcov, ukážky zvárania umeleckých predmetov, prednášky a workshopy (Vermigo, bezodpadové hospodárstvo).

Hasičská zbrojnica / Zváračský pavilón: BRO ART: Bratia Poliačikovci a študenti SOŠ hotelových služieb a dopravy v Lučenci pripravili ukážku zvárania.

Novohradské múzeum a Galéria Lučenec (16.00 – 22.00 hod.):

Ochrana prírodného a kultúrneho dedičstva v regióne pod jednou strechou: 16.00 – 19.00 hod.: Ekohry pre deti, organizované ŠOPSR – CHKO Cerová vrchovina, tvorivé dielne zamerané na recyklované výrobky. Podujatie spestrí aj animačný program pre deti s názvom Za oponou NMG – Od obyčajnej veci k zbierkovému predmetu.

Zaujímavosťami sú spracovanie byliniek, esenciálne oleje a výroba liečivého balzamu či eko čistiaceho prostriedku.

O 17.00 hod. sa začne prehliadka výstavy 30 rokov ochrany prírody v Cerovej vrchovine. O 18.30 hod. je naplánovaná prednáška Formy ochrany kultúrneho dedičstva v regióne.

V čase od 19.00 do 20.30 hod. si návštevníci môžu pozrieť dokumentárny film o prírode. Netradičná prehliadka stálej expozície Poklady minulosti sa začne o 20.30 hod. Vstupné pre dospelých je jedno euro. Študenti, deti a dôchodcovia majú vstup zdarma.

Hrad Fiľakovo

Otvorenie dvoch výstav, prednáška o zafíroch či premietanie dokumentárneho filmu čaká na návštevníkov Noci múzeí a galérií na hrade Fiľakovo v okrese Lučenec, ktorá sa uskutoční v sobotu 18. mája od 18.00 h.

„Prvým dejiskom bude už tradične Mestské vlastivedné múzeum, kde sa o 18.00 h otvára výstava s názvom Staronové poklady múzea, ktorá predstaví nové zbierkové predmety inštitúcie. Za posledných šesť rokov pribudlo do zbierky niekoľko raritných predmetov, súvisiacich s históriou nášho mesta," uviedla riaditeľka Hradného múzea Fiľakovo Viktória Tittonová s tým, že vystavené exponáty budú z oblasti histórie, etnológie i archeológie.

Dodala, že ďalšou zaujímavosťou podujatia bude prednáška o zafíroch v kazemate dolného hradu. Okrem toho sa na nádvorí o 19.00, 20.30 a 22.00 h uskutoční aj premietanie filmu Vianoce 1944 – Každý december nový máj veští a rôznych archívnych záberov.

Zichyho kaštieľ Divín (17.00 – 23.00 hod.): Pripravené sú: Sezónna expozícia Klub policajnej histórie Lučenec, Výstava mladých umelcov (výtvarníci Veronika Vlašťanová, Martin Molčan a sochárka Soňa Samašová). Šermiarska skupina Bella Torres, umelecký kováč Rasťo Kunska a Lukostrelecký klub Divín, hudobná skupina B and Money Makers.

Ilustračné foto, archív

Noc múzeí a galérií v Lučenci
34
Galéria
Foto: Simona Husaníková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM