Jakub Forgács Správy

NOVINKA pre cestujúcich na železnici. Do regiónu pribudnú moderné súpravy s Wi-Fi

Aj vy zvyknete cestovať vlakmi? Železničná spoločnosť Slovensko podpísala zmluvu na nákup 21 motorových jednotiek pre zvolenský región.

Ilustračný obrázok k článku NOVINKA pre cestujúcich na železnici. Do regiónu pribudnú moderné súpravy s Wi-Fi
2
Galéria

Štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) uzavrel tento týždeň zmluvu so ŽOS Vrútky o dodávke 21 dieselových motorových jednotiek, ktoré by mali smerovať do zvolenského regiónu.

„Hoci zvolenský región ročne obslúži viac ako 3,3 milióna cestujúcich, priemerný vek rušňov a vozňov je vyše 30 rokov,“ vyčíslil hovorca spoločnosti Tomáš Kováč. Najvyťaženejšími traťami regiónu sú podľa jeho slov Zvolen – Banská Bystrica a Zvolen – Fiľakovo.

Nové moderné súpravy budú podľa ZSSK klimatizované, vybavené Wi-Fi pripojením a elektrickými zásuvkami. Prvé by mali na koľaje pribudnúť v roku 2018. „Od nášho nástupu do funkcie sme ako predstavenstvo vyše šesť mesiacov zvažovali všetky možné kroky, riziká a možnosti aj v spolupráci s orgánmi Európskej komisie. Nechceli sme, aby boli víťaz a dodávky súprav, ktoré pripravovalo ešte minulé vedenie spoločnosti, kýmkoľvek spochybnené,“ opísal generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký.

Zmluva medzi ZSSK a ŽOS Vrútky podľa Kováča po dodaní vlakov predpokladá pravidelné štvrťročné vyhodnocovanie ich prevádzkyschopnosti s pevne nastavenými sankciami v prípade zvýšenej poruchovosti.

Podľa zmluvy zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv nesmie cena všetkých kúpených jednotiek aj s ohľadom na uplatnenie opcie prekročiť celkovú sumu 76,999 milióna eur. Nákup sa má financovať z prostriedkov z Európskej únie a zo štátneho rozpočtu.

Pozrite si v priloženej fotogalérii jednotky z predchádzajúceho projektu EÚ!

V OBRAZOCH: Nové moderné súpravy pre zvolenský región
2
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM