Michaela Mozolányová Kultúra

Novinka v Novohradskom múzeu a galérii: Mená autorov a názvy fotografií označia v braillovom písme!

Svet ľudí s ťažkým postihnutím zraku je témou výstavy Cesty svetla, ktorú predstaví Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska 15. novembra v Novohradskom múzeu a galérii v Lučenci.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v Novohradskom múzeu a galérii: Mená autorov a názvy fotografií označia v braillovom písme!

Na výstave Cesty svetla, ktorú zorganizujú v Lučenci už po deviatykrát budú mená autorov a názvy fotografií označené v braillovom písme. „Nevidiacim a slabozrakým ľuďom v širšom vzdelávaní a zamestnávaní bránia mnohé informačné a architektonické bariéry. V dôsledku toho sa s nimi stretávame len málo a priepasť medzi vidiacou populáciou a zrakovo postihnutými ľuďmi sa ešte prehlbuje. Prostredníctvom fotografií chceme pootvoriť dvere do sveta zrakovo postihnutých ľudí a podnietiť návštevníkov k pozastaveniu a zamysleniu sa nad rozmanitosťou života. Cesta svetla rozpráva o zrakovom postihnutí cez umenie, ktoré hovorí univerzálnym jazykom zrozumiteľným pre každého. Chceme sa dotknúť čo najširšieho okruhu ľudí a tým búrať bariéry, ktoré ľudia so zrakovým postihnutím musia na svojej ceste k plnohodnotnému životu stále prekonávať.“ informovala riaditeľka NMG Iveta Kaczarová.

V priestoroch Novohradského múzea a galérie v Lučenci bude do prvého decembra prezentovaný výber z celoslovenskej putovnej výstavy a uskutoční sa v rámci Mesiaca fotografie.

Súčasne s výstavou Cesta svetla bude v priestoroch lučeneckej galérie prebiehať aj výstava prác členov Základnej organizácie ÚNSS v Lučenci, ktoré vytvorili v rámci projektu s názvom (Ne)Dopleťme to!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM