Boris Macko Kultúra

Novohradské múzeum ukrýva bohatstvo nášho regiónu. Čo sa oplatí vidieť?

Novohradské múzeum a galéria v Lučenci síce neoplýva veľkosťou, no to neznamená, že jeho trvalé expozície nič neponúkajú. Práve naopak, stačí len prísť a na vlastné oči sa presvedčiť, čím sa môže pochváliť.

Ilustračný obrázok k článku Novohradské múzeum ukrýva bohatstvo nášho regiónu. Čo sa oplatí vidieť?
Foto: Boris Macko

Ako už názov napovedá, expozícia Poklady minulosti sa venuje histórii Novohradu. A tá je skutočne bohatá. Je tu viacero exponátov pochádzajúcich už z doby bronzovej, kópie šperkov zo zlatého pokladu objaveného v krypte kalvínskeho kostola v Lučenci, či strieborný poklad mincí zo Šuríc.

Keďže pre Novohrad je príznačné sklárstvo, hrnčiarstvo a smalty, nečudo, že ďalšia stála expozícia je venovaná práve im. Napokon, nie každý vie, že smaltovne neboli len vo Fiľakove, ale aj v Lučenci. Hrnčiarov zastupujú hlavne ich výrobky z Haliče. Len pre zaujímavosť, klasické ľudové hrnčiarstvo sa v Novohrade zachovalo až do začiatku 60. rokov minulého storočia.

Skutočnou pastvou pre oči sú kusy nábytku z interiéru zámku v Haliči. Bohužiaľ, veľa sa rozkradlo, no aspoň to málo, čo sa dostalo do múzea stojí za to. Napríklad kreslá, v ktorých sedeli župani z regiónov Uhorska. Pozorný návštevník si všimne, že nie všetky sú rovnako vysoké. Je to tak preto, lebo sa robili na mieru podľa postavy každého župana. Za stolom museli byť výškou zarovno, čo symbolizovalo, že všetci sú si rovní.

Galerijnú časť expozície Poklady minulosti tvoria obrazy významných maliarov a výtvarníkov pochádzajúcich z Novohradu. Či už ide o Františka Gyurkovitsa, Bélu Bacskaiho, alebo Teodora Kosztku Csontváryho.

Čítajte tiež:

Ukážka starých zvykov dolnozemských Slovákov: Lučenec zažil detskú svadbu " FOTO: V Divíne vyrástlo nové múzeum. Odhaľuje dejiny hradu aj unikátny exponát":/…ponat-244159

Novohradské múzeum a galéria Lučenec ponúka poklady regiónu
10
Galéria
Foto: Boris Macko
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM