Jakub Forgács Samospráva

Nový poplatok za rozvoj. Budeme ho musieť platiť aj v Lučenci?

Mestá a obce môžu najnovšie spoplatniť výstavbu na svojom území. Pozrite, ako sa k novému zákonu stavajú v Lučenci či Fiľakove!

Ilustračný obrázok k článku Nový poplatok za rozvoj. Budeme ho musieť platiť aj v Lučenci?
Zdroj: TASR

Mestá Lučeneckého okresu sa k miestnemu poplatku za rozvoj postavili rozdielne. Zatiaľ čo Fiľakovo v súčasnosti o jeho zavedení neuvažuje, v okresnom sídle už pripravujú príslušné všeobecne záväzné nariadenie (VZN) s platnosťou od budúceho roka.

Zmiešané pocity

„Ako primátor malého mesta ležiaceho na území jedného z najmenej rozvinutých okresov mám z tejto možnosti zmiešané pocity. Na jednej strane dáva samospráve isté nástroje na to, aby si riešila neustále a hlboké problémy hlavne s infraštruktúrou. Na druhej strane by však tento poplatok opäť zaťažoval investorov a často aj mladých ľudí, ktorí sa rozhodli založiť si v meste rodinu a sú takí odvážni, že sa púšťajú do výstavby rodinného domu z úverov,“ uviedol primátor Fiľakova Attila Agócs.

Vedenie mesta podľa jeho slov už informovalo mestské zastupiteľstvo o tejto novej možnosti. „Zatiaľ sme sa s poslancami dohodli, že vyčkáme na prvé skúsenosti ostatných miest a obcí, aby sme videli, ako poplatok ľudia prijmú, ako ovplyvní náladu potenciálnych investorov a do akej miery vie fungovať ako reálny nástroj riešenia načrtnutej problematiky,“ povedal primátor.

Dodal, že v regióne nie je veľa investorov ani odvážnych súkromných stavebníkov a zavedením poplatku by ich možno ešte viac odstrašili. „Veľkou chybou zákona a komunikácie o ňom je, že sa tento poplatok vykresľuje ako všeliek. Mestskí poslanci sa nás na zastupiteľstve pýtali, či vieme po zavedení takéhoto poplatku garantovať, že k novostavbám mesto postaví kompletnú infraštruktúru,“ priblížil Agócs s tým, že osobne to považuje za ilúziu, ktorá sa u nich za daných okolností nemôže naplniť.

„Napriek tomu si však myslím, že nás potreby ďalšieho rozvoja mesta dotlačia v nasledujúcich rokoch k tomu, aby sme využili všetky dostupné zákonné možnosti na získavanie zdrojov, teda aj túto,“ zakončil.

Minimálne hranice sadzieb

Naopak, okresné sídlo Lučenec už pripravuje VZN o zavedení poplatku za rozvoj s platnosťou od 1. januára 2017, pričom podľa vyjadrenia hovorkyne mesta Michaely Hrnčiarovej navrhujú sadzby poplatku za jednotlivé druhy stavieb vo výškach okolo minimálnej hranice zákonom stanovenej sadzby – v záujme podpory výstavby nových domov, bytov, ako aj podnikateľských stavieb.

„Zavedenie poplatku za rozvoj vnímame ako pozitívny krok pre vytvorenie finančných zdrojov potrebných na vybudovanie infraštruktúry súvisiacej s rozširovaním individuálnej bytovej výstavby, ako aj výstavby v priemyselných častiach mesta. Očakávame priaznivý dosah na finančné zdroje samosprávy,“ uviedla hovorkyňa, podľa ktorej to umožní budovanie novej infraštruktúry, komunikácií a verejných priestorov pre občanov mesta a užívateľov mestských služieb.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery jesene v uliciach Lučenca!

Foto: ilustračné

FOTO: Jeseň v uliciach Lučenca
20
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM