ELA Správy

O garančnú dávku zatiaľ požiadalo 55 zamestnancov siete Potravín Kačka

V sieti Potravín Kačka pracovalo pred vyhlásením konkurzu približne 1 800 zamestnancov.

Ilustračný obrázok k článku O garančnú dávku zatiaľ požiadalo 55 zamestnancov siete Potravín Kačka
Zdroj: TASR

Zamestnanci siete Potraviny Kačka, ktorá pred niekoľkými týždňami skončila v konkurze, by sa meškajúcich výplat mohli dočkať už do mesiaca od podania žiadosti o výplatu garančnej dávky.

Po rokovaní 23. októbra 2019 v pobočke Sociálnej poisťovne (SP) v Lučenci to potvrdil štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislav Ondruš.

„Hlavný prínos vidím v tom, že sa podarilo dohodnúť medzi SP a správkyňou konkurznej podstaty firmy spoluprácu pri poskytovaní údajov, ktoré pobočka SP potrebuje pre to, aby bola schopná vypočítať a zaplatiť garančnú dávku tým ľuďom, ktorým firma už vlastne dva mesiace neplatí žiadnu výplatu,“ priblížil Ondruš.

Ako dnes (29. októbra) informuje Pobočka Sociálnej poisťovne v Lučenci, k 29. októbru 2019 eviduje 55 žiadostí o dávku z garančného poistenia, ktoré si zatiaľ podali zamestnanci siete Potravín Kačka.

„Z nich sú kompletné len dve žiadosti, pri ostatných musí pobočka čakať na potvrdenie zamestnávateľa o výške neuspokojených nárokov. V tejto fáze teda záleží na tom, ako rýchlo zamestnávateľ vydá svojim bývalým zamestnancom potrebné potvrdenia. V sieti Potravín Kačka pracovalo pred vyhlásením konkurzu približne 1 800 zamestnan­cov,“ informuje poisťovňa na svojom webe.

Sociálna poisťovňa pripomína, že ak bol pracovný pomer zamestnancov potravín Kačka ukončený k 30. 9. 02019 (bez výpovednej doby) a ich žiadosť bude obsahovať všetky náležitosti (vrátane potvrdenia od zamestnávateľa o výške neuspokojených nárokov), dávka garančného poistenia im bude vyplatená najneskôr do mesiaca od dňa doručenia žiadosti, hoci zákonná lehota na vybavenie je 60 dní (pri kompletných podkladoch). Všetky žiadosti – aj nové, ktoré sa očakávajú – bude Sociálna poisťovňa vybavovať v čo najskorších termínoch.

Ilustračné foto, TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM