Boris Macko Rôzne

Ocenené učiteľky z Lučenca v ROZHOVORE: Svoj úspech vnímame s pokorou

Pedagogičky z Obchodnej akadémie v Lučenci sa dočkali pocty. Dostali ocenenie od ministra školstva aj župana. Úspešné učiteľky sme pre vás vyspovedali.

Ilustračný obrázok k článku Ocenené učiteľky z Lučenca v ROZHOVORE: Svoj úspech vnímame s pokorou
3
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk

Lučenec vďaka dvom učiteľkám, ktoré získali ceny na Deň učiteľov od ministra školstva aj župana, boduje aj v tejto oblasti. „Pre mňa je to ocenenie dlhoročnej práce pedagóga a zároveň zadosťučinením,“ podelila sa o dojmy riaditeľka Obchodnej akadémie v Lučenci Katarína Benčíková. Spolu so svojou zástupkyňou Editou Gálovou, ktorú ocenili na krajskej úrovni sa zhodli v tom, že práca učiteľov je nedocenená. Nielen finančne, ale aj morálne. „Pre nás je to veľká vzpruha a motivácia,“ podotkla riaditeľka úspešnej lučeneckej školy.

„Dnešná generácia detí sa až tak nelíši od tých predošlých. Ale sú vnímavejšie,“ zhodnotila súčasných žiakov riaditeľka školy s vyše 30 – ročnou praxou. Na druhej strane však podľa jej slov strácajú rešpekt pred autoritami. „K učiteľom si dnes dovolia viac, to je pravda. Ale otázkou je, prečo je to tak? Kde je príčina ich správania?“ zamyslela sa Benčíková. Podľa nej je to o zmenách v spoločnosti, ale aj o tom, koľko času strávi mládež sledovaním médií s rôznym obsahom.

„Kedysi boli učitelia medzi ľuďmi vážení a rešpektovaní. Dnes je to naopak, stráca sa úcta k tomuto povolaniu aj k tým, ktorí ho vykonávajú,“ upozorňuje ocenená riaditeľka.

„Bohužiaľ, dnes študenti často vidia rôzne vzory v televízii, ale aj na internete. Preto je pre učiteľov ťažké vplývať na mládež správnym smerom. Navyše je tu aj podiel rodičov a okolia, aký vzor dávajú svojim deťom,“pripojila svoj názor Edita Gálová. Ďalším problémom je podľa nich systém, akým školstvo funguje. Napriek tomu sú obe optimistky a veria v zmenu k lepšiemu.

Ministrovi držia palce

„Na odovzdávaní cien u pána ministra nás bolo viac. Bol pozorný a šlo o naše druhé pracovné stretnutie. Pripravuje pre školstvo novú reformu. Uvidíme, ako sa mu to podarí,“ zhodnotila Katarína Benčíková.

Podobne vníma ocenenie aj Edita Gálová. „Oceneným učiteľom ich odovzdával župan Marian Kotleba, ktorý stále zdôrazňuje, že je pôvodným povolaním učiteľ a chápe naše problémy,“ povedala zástupkyňa. Dodala, že aj ocenenia sú hnacím motorom do ďalších aktivít. „Pomáha to vnímaniu učiteľského povolania ako poslania. Je to jedna z profesií, ktorá je špecifická a človek ju musí mať rád, inak sa nedá robiť dobre,“ uzavrela Katarína Benčíková.

Pozrite si v priloženej fotogalérii fotky ocenených učiteliek!

V OBRAZOCH: Lučenecké učiteľky získali významné ocenenia
3
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM