Michaela Mozolányová Správy

Ocenenie Európsky učiteľ cudzích jazykov: Učiteľka z lučeneckého gymnázia sa dočkala veľkej pocty!

Učiteľka z Lučenca získala za náš kraj ocenenie Európsky učiteľ cudzích jazykov. Mária Matušková pôsobí ako pedagogička na Gymnáziu B. S. Timravy a patrí k sedmičke najlepších pedagógov na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Ocenenie Európsky učiteľ cudzích jazykov: Učiteľka z lučeneckého gymnázia sa dočkala veľkej pocty!
Foto: Peter Dóža

V bratislavskom hoteli Mercure sa uskutočnilo oceňovanie učiteľov cudzích jazykov z celého Slovenska. Ocenenia udeľovala Slovenská akademická asociácia pre medzinárodnú spoluprácu (SAAIC) v Bratislave v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu. Celkovo bolo na toto ocenenie nominovaných 23 učiteľov z celého Slovenska, z ktorých vybrali finálnych 7 pedagógov.

Ocenenie Európsky učiteľ cudzích jazykov za rok 2013 bolo udelené Márii Matuškovej, stredoškolskej učiteľke na Gymnáziu B. S. Timravy v Lučenci. Nominovaná bola za ruský jazyk Asociáciou rusistov Slovenska, ako aj Gymnáziom B. S. Timravy, na ktorom odučila bez prerušenia 40 rokov.

Ako uviedla, toto ocenenie považuje za adekvátne ohodnotenie jej celoživotnej pedagogickej práce na jedinej škole, na ktorej sama v rokoch 1966 až 1969 študovala. Jeden semester učila aj na Fakulte humenitných vied Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a štyri roky pôsobila ako externá metodička pre ruský a nemecký jazyk za celý kraj.

„Popri početných úspechoch v ruskom jazyku s mojimi žiakmi, mám popredné krajské umiestnenia aj v nemeckom jazyku, doteraz najlepšie na škole. Mám za sebou niekoľko vedeckých stáží v Rusku a v Nemecku, účasť na 5 svetových kongresoch MAPRJAL (Medzinárodnej asociácie učiteľov ruského jazyka a literatúry) posledne v Čine, kde bolo moje vystúpenie za Slovensko prijaté medzinárodnou pedagogickou verejnosťou ako veľmi kvalitné,“ vymenúvala úspechy Mária Matušková.

Podľa jej slov sa považuje za nadšeného pedagóga, kritického najmä ku sebe a náročného na žiakov. „Vždy mi bytostne záležalo a aj bude, na kvalitnej úrovni vyučovania cudzích jazykov,“ dodala na záver.

„Veľmi nás teší takéto ocenenie celoživotnej práce našej kolegyne v oblasti cudzích jazykov, najmä ruštiny. Vždy mala tendenciu nielen naučiť jazyk, ale dať jeho výučbe aj výrazný kulturologický rozmer, a to je obrovská pridaná hodnota. Ešte raz gratulujeme a tešíme sa spolu s ňou,“ okomentovala úspech učiteľky riaditeľka gymnázia B. S. Timravy, Elena Melicherová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM