Jakub Forgács Kultúra

Od fantasy k toxikológii. Vo Fiľakove si na svoje prídu všetci milovníci kníh

Je jedno, aký žáner je vášmu srdcu najbližší. Mestská knižnica v neďalekom Fiľakove ponúkne pestrú sériu prednášok a besied. Na čo všetko sa môžete tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Od fantasy k toxikológii. Vo Fiľakove si na svoje prídu všetci milovníci kníh
Zdroj: TASR

Mestská knižnica vo Fiľakove štartuje vo štvrtok sériu podujatí s názvom Od fantasy k toxikológii, v rámci ktorej si čitatelia môžu počas nasledujúcich mesiacov vybrať z bohatej ponuky prednášok a besied.

Čítajte tiež: Lučenčanov čaká týždeň nabitý akciami. 10 lákadiel, ktoré netreba prehliadnuť

Ako informovala Viktória Tittonová, riaditeľka Hradného múzea vo Fiľakove, pod ktoré knižnica organizačne patrí, sériu otvorí o 17:00 beseda so slovenským autorom fantastickej literatúry Jurajom Červenákom o jeho novej knihe Prízraky na Devíne.

Koncom mesiaca – 30. septembra predstaví o 17:00 v knižnici novú básnickú zbierku mladého spisovateľa Róberta Labodu Én csak néztem (Ja som sa len díval) editor knihy Zoltán Szászi. Zohraná dvojica zavedie čitateľov do zákutí súčasnej maďarskej literárnej tvorby.

Počas nasledujúcich mesiacov čaká záujemcov v rámci série podujatí aj prednáška a premietanie o stratenom meste Inkov s cestovateľom Michalom Chmeliarom (október), uvedenie čerstvo vydaného románu Zoltána Szásziho Bábukák (Bábky), významného predstaviteľa súčasnej maďarskej literatúry na Slovensku (november). Čitatelia budú mať možnosť osobne stretnúť aj slovenského spisovateľa Jozefa Banáša, ktorý rád odpovie nielen na otázky spojené s najnovšou časťou obľúbenej série kníh s názvom Kód 7 (november).

Podujatia budú pokračovať aj v roku 2017. Záujemcovia o aktuálne problémy spoločnosti si môžu vypočuť prednášku sociologičky Zsuzsanny Lampl (január) a nežné pohlavie sa môže tešiť na besedu so spisovateľkou ženských románov Petrou Nagyovou-Ďžerengovou (február). Posledným hosťom v rámci projektu bude známy maďarský toxikológ Gábor Zacher (marec), na ktorého prednášky sa môžu tešiť nielen dospelí, ale aj študenti základných a stredných škôl.

Čítajte tiež: FOTO: Lučenecká Ozvena zaujala v Chorvátsku. Folkloristi skúsili odvážny experiment

V OBRAZOCH: Leto v uliciach Lučenca
8
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM