Kultúra

Odborníci si pripomenú život B.Slančíkovej-Timravy. Aj doposiaľ nepublikované momenty

Aj doposiaľ nepublikované momenty zo života a tvorby Boženy Slančíkovej-Timravy odznejú na vedeckej konferencii, ktorá sa koná v sobotu v Lučenci.

Ilustračný obrázok k článku Odborníci si pripomenú život B.Slančíkovej-Timravy. Aj  doposiaľ nepublikované momenty
Zdroj: wikimedia.com

Podujatie, na ktorom vystúpia špičky slovenskej gender problematiky, literárnej a historickej vedy, sa koná pri príležitosti 150. výročia narodenia spisovateľky.

Výnimočný zjav

Konferenciu s názvom „Slovenský konzervativizmus a literatúra písaná ženami vtedy a dnes“ organizuje Ústredie Živeny, spolku slovenských žien. Ešte pred jej začiatkom sa delegácia Živeny zíde pri hrobe B. Slančíkovej-Timravy na cintoríne v Lučenci, aby sa poklonili jej pamiatke.

„Božena Slančíková-Timrava bola a zostáva výnimočným zjavom v slovenskej literatúre, vo svojej dobe nepochopeným a odsúdeným na život na dedine, hodným našej stálej pozornosti. Upozorňuje nás na nebezpečenstvo malomeštiactva zoči-voči výnimočným talentom, ktoré dokonca dodnes zápasia o svoje miesto v slovenskej kultúre,“ podotkla predsedníčka Živeny Magda Vášáryová.

Venované Timrave

Pri príležitosti konferencie vyjde aj publikácia „S vareškou odjakživa nesympatizuje a sekerou sa rada zapodieva“, z pera historika a pracovníka Historického ústavu Slovenskej akadémie vied Karola Hollého.

Publikáciu finančne podporilo mesto Lučenec. Obsahuje výber z listov a článkov, venovaných Timrave, rozdelených do piatich kapitol. Stretnutie delegácie spolku slovenských žien Živena pri hrobe spisovateľky Boženy Slančíkovej Timravy sa uskutoční o 11.00 h pri hrobe autorky na cintoríne, o 14.00 h sa uskutoční konferencia.

Foto: Gonda István, GFDL, commons.wikime­dia.org

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM