Michaela Mozolányová Rôzne

Odborník: Medvede môžu do Lučenca a okolia schádzať z hôr na severe, toto ich láka!

Koncom minulého týždňa vyvolalo varovanie pred medveďom v mestskom rozhlase rozruch medzi Lučenčanmi. Podľa odborníka však výskyt medveďa v takýchto oblastiach nie je až taký nezvyčajný. Toto ho k nám doslova priťahuje...

Ilustračný obrázok k článku Odborník: Medvede môžu do Lučenca a okolia schádzať z hôr na severe, toto ich láka!
Zdroj: Dnes24.sk

V závere minulého týždňa si obyvatelia Lučenca vypočuli v mestskom rozhlase varovanie pred medveďom. Ako informoval Ján Šnúrik z mestského úradu, o odvysielanie informácie ich požiadala polícia na základe viacerých hlásení obyvateľov.

„Polícia v Lučeneckom okrese prijala na tiesňovú linku viacero oznámení o tom, že sa v tejto časti pohybuje medveď. Na základe oznámení od občanov sme prostredníctvom pracovníka prevencie vydali oznámenie, respektíve upozornenie pre občanov, aby boli v tejto oblasti obozretní. Zviera malo byť videné neďaleko vodnej nádrže zvanej Ľadovo a údajne tiež z opačnej strany kopca pri Panických Dravciach," povedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Petra Vašková.

Podľa zoológa však výskyt medveďa v takýchto oblastiach nie je až taký nezvyčajný. „Prostredníctvom telemetrických pozorovaní sa o živote týchto šeliem dozvedáme oveľa viac. Medvede môžu do Lučenca a okolia schádzať z hôr na severe, napríklad z Poľany. V tomto čase ich tam lákajú dozrievajúce poľnohospodárske plodiny. Obilniny v mliečnej zrelosti, neskôr kukurica sú pre ne výdatným zdrojom obživy. Je ale pravdepodobné, že keď v horách začnú dozrievať lesné plodiny, ako maliny a čučoriedky, medvede sa tam vrátia,“ vysvetlil zoológ Jerguš Tesák.

Podľa neho však rovnako nie je vylúčené, že niektoré jedince si rozširujú svoje teritóriá. Pred viac ako sto rokmi bol ich výskyt úplne prirodzený na celom Slovensku, neskôr ale boli takmer vyhubené. „Dnes využívajú predovšetkým úrodu z polí, ich brložiská však zostávajú naďalej v odľahlých horských dolinách," dodal Tesák.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM