Samospráva

Odvážny projekt v Tuhári: Samospráva plánuje zriadiť domov sociálnych služieb

Vybudovanie domova sociálnych služieb (DSS) je jedným z hlavných zámerov samosprávy obce Tuhár v okrese Lučenec do budúcnosti.

Ilustračný obrázok k článku Odvážny projekt v Tuhári: Samospráva plánuje zriadiť domov sociálnych služieb
Zdroj: pixabay

Podľa slov starostu Petra Čemana je to síce na dedinu so zhruba 360 obyvateľmi relatívne odvážny projekt, v prípade úspechu však bude mať význam aj pre okolie.

„Pred niekoľkými týždňami sme podpísali zmluvu na regionálny príspevok z akčného plánu pre menej rozvinuté okresy a získali tak dotáciu na vypracovanie projektovej dokumentácie DSS. Do 20. decembra je termín na podanie žiadosti do výzvy o nenávratný finančný prostriedok na samotnú realizáciu zámeru,“ konkretizoval starosta.

Na zriadenie DSS chce obec využiť objekt bývalej základnej školy a škôlky. „Pod jednou strechou budú vlastne dve zariadenia. V jednej časti vznikne denný stacionár, ktorý by mal zahŕňať aj jedáleň. Jeho kapacita bude 20 klientov,“ ozrejmil Čeman s tým, že v druhej časti bude zariadenie pre seniorov s kapacitou 12 ľudí, z toho deviati v celoročnej starostlivosti a traja budú využívať odľahčovaciu službu.

V prípade, ak obec bude podporená, prinesie tento zámer podľa starostu dva benefity. „V prvom rade sa zrekonštruuje školská budova, ktorá chátra už 12 rokov. Zároveň by vzniklo 13 až 17 nových pracovných miest priamo v zariadení a ďalšie možno nepriamo. Navyše, takéto zariadenie by malo význam pre celé okolie, keďže v regióne od Detvy po Lučenec zatiaľ nie je,“ dodal.

Ilustračné foto, pixabay.com

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM