Michaela Mozolányová Rôzne

Ojedinelé medzinárodné sympózium opäť v Lučenci: Plastiky vytvárajú výlučne ruky žien

V Novohradskom múzeu a galérii v Lučenci sa bude konať v poradí už XXVI. ročník Medzinárodného keramického sympózia. Je to tak trochu náhoda, ale tak ako vlani, aj tento rok pracujú v ateliéri pod otvorenou oblohou štyri ženy...

Ilustračný obrázok k článku Ojedinelé medzinárodné sympózium opäť v Lučenci: Plastiky vytvárajú výlučne ruky žien
Zdroj: TASR

Diela zo šamotu, inšpirované prírodou, architektúrou, ale aj osobnou skúsenosťou, tak vznikajú v týchto dňoch v prostredí závodu Žiaromat Kalinovo v okrese Poltár. Ich autorkami sú štyri ženy, umelkyne, zastupujúce krajiny Vyšehradskej štvorky (V4).

„Ide už o 26. ročník tohto na Slovensku ojedinelého sympózia a je to tak trochu náhoda, ale tak ako vlani, aj tento rok pracujú v ateliéri pod otvorenou oblohou štyri ženy,„ povedala zástupkyňa Slovenska na sympóziu Adriena Kutáková. Sama pripravuje deväť skulptúr, ktorých koncepcia vznikala už pred samotným sympóziom. „Prednedávnom som bola na inom sympóziu, kde sme vytvárali diela z porcelánu. Tam som si pripravila porcelánové fragmenty, ktoré chcem zakomponovať do tu zhotovovaných veľkorozmerných plastík,“ uviedla. Výsledkom jej snaženia majú byť „brány“, ktorým sa venuje niekoľko posledných rokov. „Brány sú pre mňa niekedy únikom z reality a hľadaním niečoho nového. Materiál, ktorý dostávame od závodu, je na plastiky takéhoto rozsahu veľmi vhodný," dodala.

„Ja sa zase k inšpirácii dostávam priamo na mieste," hovorí ďalšia z umelkýň, česká výtvarníčka Ludmila Kováříková. Už samotný závod so starou storočnou pecou na vypaľovanie keramiky je pre ňu veľkou inšpiráciou. Sama pracuje na objektoch, inšpirovaných architektúrou či starou technikou.

Poľskú výtvarníčku Halinu K. Krawczun naopak inšpiruje príroda. „Keďže pochádzam z okolia Mazurských jazier, námety čerpám najmä z vody, rýb či stromov,„ približuje. „A keďže tu v Kalinove je sympózium umelcov z krajín Vyšehradskej štvorky, jedným z mojich diel bude aj plastika, znázorňujúca štyri kmene stromov, ktoré prerastajú do spoločnej koruny,“ dopĺňa.

Inšpirácie vo svojom okolí nachádza aj posledná z účastníčok workshopu, maďarská výtvarníčka Zsuzsa Pannonhalmi. Keramičky už majú niekoľko vyrobených predmetov v procese vypaľovania v starobylej peci. „Počítame, že na výstave výsledkov sympózia, ktorá bude otvorená 1. augusta v Novohradskom múzeu a galérii (NMG) v Lučenci, vystavíme spolu 30 až 40 plastík," zhrnula Kutáková.

Medzinárodné keramické sympózium Lučenec – Kalinovo organizuje pravidelne NMG v spolupráci so závodom Žiaromat Kalinovo, mestom Lučenec, Slovenskou výtvarnou úniou – Združením keramikov Slovenska a obcou Kalinovo. Šamot – špecifický materiál poskytuje autorom možnosť experimentovať a získavať nové technologické skúsenosti. Veľkokapacitné pece zas dávajú priestor na tvorbu monumentálnych di­el.

Keramické sympózium
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM