Jakub Forgács Správy

Okres Lučenec trápi chrípka. Máme najviac pacientov v kraji, zavreli už aj školu

Počet chorých na chrípku v Banskobystrickom kraji stúpa. Najviac pacientov je práve v našom okrese.

Ilustračný obrázok k článku Okres Lučenec trápi chrípka. Máme najviac pacientov v kraji, zavreli už aj školu
4
Galéria
Zdroj: TASR

Chorých v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) pribúda z týždňa na týždeň. Podľa aktuálnych štatistík Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici v tomto týždni zaznamenali vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO), ktoré v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpli takmer o štvrtinu, ale najmä chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO), kde sa zvýšila chorobnosť o viac ako 56 percent. Situáciu však možno považovať za primeranú ročnému obdobiu. Uviedla to hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová.

Na ARO je v kraji chorých 5265 ľudí, čo predstavuje chorobnosť 1575 na 100.000 osôb a na CHPO 340 osôb, čo je 102 ľudí na 100.000 obyvateľov. Z tohto dôvodu sú zatvorené dve základné školy (ZŠ), a to v okrese Brezno ZŠ Bacúch a škola v obci Holiša v okrese Lučenec, kde je viac ako polovica detí chorých.

Najvyšší počet pacientov na ARO je v okresoch Lučenec, Zvolen, Rimavská Sobota, Žarnovica a Banská Bystrica. S CHPO sa najviac trápia v okresoch Lučenec, Poltár a Banská Štiavnica. Chorí sú predovšetkým seniori a ľudia v produktívnom ve­ku.

Foto: ilustračné

Chrípka
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM