Správy

Padol smutný verdikt: Neďaleko Lučenca musia usmrtiť tisíce prasiat

V komerčnom chove ošípaných sa vyskytla závažná nákaza. Dôsledky sú hrozivé.

Ilustračný obrázok k článku Padol smutný verdikt: Neďaleko Lučenca musia usmrtiť tisíce prasiat
Zdroj: TASR

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) začne pre africký mor ošípaných (AMO) v stredu 30. júna s likvidáciou 7-tisíc prasiat na farme pri Lučenci. Potvrdil to odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

„Vzhľadom na potvrdenie AMO u uhynutej prasnice z piatka minulého týždňa (25. 6.) v ďalšej sekcii, ako boli diagnostikované predchádzajúce prípady, ŠVPS pristupuje k usmrteniu všetkých zvierat na farme v počte cez 7-tisíc kusov. Dôvodom je, že choroba cirkuluje aj u ostatných zvierat. A tým je predpoklad, že všetky zvieratá budú postihnuté v krátkej dobe vírusom AMO a dôjde k masívnemu úhynu. S utrácaním zvierat sa začne od stredy (30. 6.),“ spresnila ŠVPS k aktuálnej nákazovej situácii AMO na farme Agrodružstvo Agrospol Boľkovce.

Šéf MPRV Samuel Vlčan (nominant OĽANO) po stredajšom (23. 6.) rokovaní vlády informoval, že pri Lučenci v Boľkovciach sa vo veľkochove potvrdil AMO. „Národné referenčné laboratórium pre mor ošípaných vo Zvolene potvrdilo výskyt afrického moru ošípaných u domácich zvierat. Je to prvé potvrdenie AMO u domácich ošípaných v roku 2021,“ priblížil agrominister. Nákaza sa podľa Vlčana vyskytla v komerčnom chove ošípaných Agrodružstva Agrospol, Boľkovce, farma Lučenec v okrese Lučenec. Tento prípad je podľa neho závažný z toho dôvodu, že ide o veľkochov ošípaných, kde je približne 7 400 ošípaných.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Africký mor ošípaných
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM