Kultúra

Palócka Veľká noc prinesie široký program: Zhotovovanie kraslíc i zdobenie medovníkov

V rámci sprievodného kultúrneho programu budú účinkujúci prezentovať slovenskú aj maďarskú kultúru s dôrazom na regionálne, takzvané palócke tradície.

Ilustračný obrázok k článku Palócka Veľká noc prinesie široký program: Zhotovovanie kraslíc i zdobenie medovníkov
6
Galéria
Zdroj: TASR

Zhotovovanie kraslíc rôznymi technikami, zdobenie medovníkov, techniku drôtovania či maľovanie ľudového nábytku jarnými motívmi si môžu vyskúšať návštevníci podujatia Palócka Veľká noc, ktorého 14. ročník sa začína v pondelok o 10.30 h na Fiľakovskom hrade v okrese Lučenec. TASR o ňom informovala riaditeľka Mestského kultúrneho strediska vo Fiľakove Andrea Illés Kósik.

„Podujatie bude sprevádzané ochutnávkou a svätením jedál, veľkonočnou oblievačkou a jarmokom v hradnom areáli i na Podhradskej ulici. Najmenších čakajú rozprávkový kútik, maľovanie na tvár, dobový kolotoč, skúšky šikovnosti, jazda na koni či lukostreľba,“ konkretizovala Illés Kósik.

Doplnila, že v rámci sprievodného kultúrneho programu budú účinkujúci prezentovať slovenskú aj maďarskú kultúru s dôrazom na regionálne, takzvané palócke tradície.

„Na javisku pod hradom vystúpia ľudová hudba (ĽH) Jána Maka a jeho hostí z Banskej Bystrice, miestne folklórne súbory Rakonca a Malá Rakonca, detská ĽH File Banda, detské spevácke skupiny Galáris a Foncsik, ako aj hudobná skupina Herczku Ági és a Banda z Budapešti,“ priblížila riaditeľka.

ilustračné foto, archív TASR

Palócka Veľká noc
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM