Kultúra

Pätica umelkýň tvorila v rámci keramického sympózia, ich prácu uvidíte v Lučenci

Pätica umelkýň tvorila v uplynulých týždňoch v závode Žiaromat Kalinovo v rámci 31. Medzinárodného keramického sympózia Lučenec - Kalinovo 2019.

Ilustračný obrázok k článku Pätica umelkýň tvorila v rámci keramického sympózia, ich prácu uvidíte v Lučenci
4
Galéria
Zdroj: TASR

Pätica umelkýň zo Slovenska, Maďarska a Česka tvorila v uplynulých týždňoch v závode Žiaromat Kalinovo v rámci 31. Medzinárodného keramického sympózia Lučenec – Kalinovo 2019. Výsledky svojej práce predstavia na vernisáži v Novohradskom múzeu a galérii (NMG) v Lučenci v piatok 2. augusta o 16. h.

„Tradícia tohto podujatia pretrváva v Lučenci a v jeho okolí už 31 rokov, organizuje sa od roku 1989. Jedná sa tak o najstaršie nepretržite fungujúce sympózium na Slovensku so zameraním na keramickú tvorbu na domácej pôde,“ uviedla pre TASR pracovníčka múzea Andrea Németh Bozó.

Umelci, tvoriaci v areáli továrne, mohli využiť jedinečné možnosti, ktoré poskytuje závod. Takým je v prvom rade kvalitná hlina – šamot a technické vybavenie – možnosť vypaľovania aj veľkoformátových diel vo veľkokapacitných peciach závodu.

Aktuálneho ročníka sa zúčastňujú Helena Hlušičková z Čiech, Zsuzsa Pannonhalmi z Maďarska, Adriena Kutaková, Ivica Markovičová a Eva Srníková zo Slovenska. Časť vytvorených diel obohatí zbierku umeleckej keramiky NMG.

Hlavným organizátorom sympózia je NMG v spolupráci so SVU – Združením keramikov Slovenska a závodom Žiaromat Kalinovo. Ďalšími partnermi sú mesto Lučenec a obec Kalinovo. Hlavným partnerom je a projekt podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. Podujatie finančne podporil Banskobystrický samosprávny kraj a mesto Lučenec.

Ilustračné foto, archív

Keramické sympózium
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM