Monika Földešiová Rôzne

Peer aktivisti bojujú proti závislosti žiakov

Proti závislosti od počítačov a internetu bojujú mladí Lučenčania v rámci programu peer aktivistov. Ako pre TASR povedala iniciátorka myšlienky, Michaela Tatárová z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Lučenci, skúsenosti s pe

Vyškolení žiaci už pomáhali na svojich školách riešiť problémy, ako napríklad drogové závislosti či problematiku ochorenia AIDS, a spolupráca s nimi sa osvedčila.
Závislosť od počítačov a internetu potvrdili psychológom aj výskumy. Len v okrese Lučenec trávia deti pri počítačoch vyše dvoch hodín denne. Často si pritom vôbec neuvedomujú, že pri nich toľko presedia. „Hranice medzi virtuálnym a reálnym svetom sa stierajú. Deti už často ani nevedia, že sú na internete. Keď sa ich opýtate, čo tam vlastne robili, nevedia odpovedať. Jednoducho si to nepamätajú. Stáva sa nám, že pre pochopenie sveta dieťaťa musíme spoznať počítačovú hru, ktorú hráva. Až vtedy je možné pochopiť, začať vnímať, aké má dieťa problémy. Prostredníctvom postáv z hry a ich správaním v hre reaguje na svoje reálne okolie a ľudí okolo seba. Život vo virtuálnom svete sa im premieta do reality,“ vysvetľuje Tatárová.
Peer aktivisti sú žiaci, ktorí sa snažia pomáhať svojim rovesníkom. Najskôr však musia sami absolvovať sériu školení pod vedením pracovníkov centra. „Veľmi nám pri práci pomáhajú. Na druhej strane oni získavajú pocit užitočnosti a priestor pre vlastnú realizáciu. Ich rovesníci ich akceptujú oveľa lepšie ako dospelých. Samozrejme, nechceme od detí, aby problémy sami aj riešili. Ich význam spočíva v nájdení si kamaráta alebo kamarátky, zblížení sa a zdôverovaní sa s problémami. Momentálne našich peer aktivistov doškoľujeme a pripravujeme ich na ich preventívnu činnosť na školách. Medzi problémy, ktoré sa s ich pomocou vynasnažíme riešiť, patrí napríklad aj kyberšikanovanie. Pri tejto forme šikanovania jeho aktérmi totiž môžu byť aj deti, ktoré sú v kolektíve zakríknuté a nevýrazné. Na zosmiešnenie a ubližovanie im stačí počítač,“ hovorí psychologička Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Lučenci.
V boji so závislosťou od počítačov a internetu sú peer aktivisti v okrese Lučenec len jednou časťou programu prevencie. Psychológovia budú v budúcnosti potrebovať intenzívnejšiu spoluprácu aj s učiteľmi a rodičmi. „Riešiť problémy so závislosťami mladých ľudí prostredníctvom svojich rovesníkov sme sa rozhodli v Centre pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Lučenci. Zatiaľ sa nám osvedčili. Sami sme zvedaví, ako sa deti zhostia svojej úlohy pri problémoch závislosti od internetu svojich kamarátov. Je to problém, ktorý presahuje hranice nášho okresu, pri čom sa neobmedzuje len na mestá, ale je rozšírený aj na vidieku, bez ohľadu na sociálne rozdiely,“ dodala Tatárová.

tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM