Ľubomíra Karmanová Kultúra

Plesová sezóna v plnom prúde: 5 rád odborníčky z Lučenca ako v spoločnosti nespraviť trapas

Začala sa plesová sezóna a aj v Lučenci sa mnohé páry vyberú v tomto období do spoločnosti. Také spoločenské podujatie, akým je ples, si vyžaduje aj určité pravidlá. Chcete na plese zažiariť ako skutočná dáma, či gentleman? Dodržte tieto rady odborníčky.

Ilustračný obrázok k článku Plesová sezóna v plnom prúde: 5 rád odborníčky z Lučenca ako v spoločnosti nespraviť trapas
Zdroj: TASR

Začala sa plesová sezóna. Tá lučenská odštartuje už nasledujúci víkend, kedy ju otvorí Mestský ples. Ples je spoločenským podujatím, na ktorom platí množstvo pravidiel. To, čo vám prejde na plese v dedinskom kultúrnom dome, vám môže pri inej príležitosti spôsobiť hanbu. Nech už plesáte kdekoľvek, večerná róba a smoking, či oblek si vyžadujú aj aspoň minimálne znalosti etikety.

„Dnes už veľmi, veľmi málo môžeme vidieť, že keď dáma pri stole vstáva, partner vstane tiež. Všetci chlapi by mali povstať,“ vysvetľuje jedno zo základných pravidiel spoločenského správania odborníčka na spoločenskú výchovu Vierka Jackuliaková. To ale nie je všetko. Chyby v spoločnosti robia ako páni, tak aj dámy. Keď dodržíte tieto rady, v spoločnosti určite zažiarite ako pravá dáma, či gentleman.

1. Na ples sa prichádza pred začiatkom

Na ples treba prísť v dostatočnom predstihu. Dáma potrebuje čas odložiť si kabát do šatne, upraviť sa. Hostia majú mať dosť času nájsť si svoj stôl a usadiť sa.

2. Pri stole sa predstaviť

Pred usadením sa k stolu, sa prichádzajúci pár pozdraví a predstaví. Prvá sa usadí dáma, za pomoci partnera, až potom pán. Dáma sedí po pravej ruke svojho partnera.

3. Partner je garde

Partner svoju dámu počas celého večera sprevádza a stará sa o ňu. Pomáha vstať odsunutím stoličky, pri usádzaní, stoličku prisunie. Dáma zo sály nevychádza bez sprievodu partnera.

4. Prvý tanec

Prvý tanec patrí partnerke. Po tanci sa partner poďakuje a odprevadí dámu k stolu. V prípade, že dámu požiada cudzí muž o tanec bez toho, aby si ju vypýtal od partnera, dáma tanec odmieta.

5. Gentlemani pri stole vstávajú

Ak niektorá dáma pri stole vstáva, jej partner sa postaví. Povstať majú všetci páni pri stole.

A na záver ešte tip na správne oblečenie. „Dáma musí sledovať trendy, róbu prispôsobuje oblečeniu muža. K šatám by mala mať ihličky správnej farby a vhodnú kabelku,“ radí Vierka Jackuliaková. Pri prispôsobovaní sa k oblečeniu muža, však neplatí, že má farbu šiat podľa partnerovej kravaty. Reč je o dress code.

V tomto prípade platí, že ak má muž oblečený frak (White Tie) s bielym motýlikom, dáma má veľkovečernú toaletu. Ak si pán oblieka smoking (Black Tie) s čiernym motýlikom, dáma má mať dlhé spoločenské šaty. V prípade obleku (Formal, alebo Dark suit), dáma môže mať dlhé, prípadne aj krátke šaty. Dress code by mali hostia zvážiť od prostredia a úrovne plesu. Niektoré plesy uvádzajú dress code na pozvánke, v tomto prípade iné oblečenie neprichádza do úvahy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM