ELA Samospráva

Počas mesiaca úcty k starším organizuje Lučenec viacero podujatí

Viacerými podujatiami venovanými seniorom si pripomínajú počas októbra mesiac úcty k starším v Lučenci.

Ilustračný obrázok k článku Počas mesiaca úcty k starším organizuje Lučenec viacero podujatí
Zdroj: Pixabay.com

Ako TASR informovala vedúca kancelárie primátorky Mária Bérešová, sú organizované v rámci série Aktívni seniori v Európe.

„V našom meste je zvykom, že pri tejto príležitosti si samospráva, ale i verejnosť, uctí seniorov, ich vek a vynaloženú prácu pre našu spoločnosť a mesto. Je dôležité mať na pamäti, akým darom je pre nás prijímať rady týchto nielen životom vzdelaných ľudí, počúvať ich príbehy z čias pre nás nepoznaných či šíriť tradície z pokolenia na pokolenie,“ uviedla Bérešová.

Program nielen pre seniorov

V rámci programu sa v utorok o 16.00 h v kine Apollo uskutočnil koncert Petra Stašáka a 21. októbra o 14.00 h bude v Dennom centre pre seniorov beseda Seniori v Európskej únii.

V Divadle B. S. Timravy 22. októbra od 10.00 h zaznejú melódie ôsmeho ročníka Regionálnej prehliadky seniorských speváckych zborov.

V tom istom kultúrnom zariadení je na 28. októbra o 19.00 h naplánované predstavenie Keď muži plačú. „Mesiac plný hudby, spevu a príjemných stretnutí zakončíme 29. októbra od 17.00 h Galavečerom hviezd Senzi TV a zábavou s Jadrankou, Majou Velšicovou, kapelou Profil a ďalšími,“ doplnila vedúca kancelárie primátorky.

Cez milión

Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti so vstupom do mesiaca, ktorý už tradične patrí úcte starším zdôrazňuje, že starnutie populácie znásobuje význam dlhodobej a udržateľnej sociálnej politiky.

"Mesiac úcty k starším znásobuje význam sociálnej politiky v samospráve,“ hovorí predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger a ďalej zdôrazňuje: „Kým v roku 2005 bolo na Slovensku 916-tisíc seniorov, podľa aktuálnych dát momentálne máme viac ako milión starobných dôchodcov. V nadchádzajúcom období predpokladáme ďalšie starnutie populácie, na čo musia reflektovať mestá a obce rozsahom a zameraním svojej sociálnej politiky.“

Mesiac úcty

V tejto súvislosti ďalej pripomína: „Samosprávy majú v oblasti sociálnej politiky významné poslanie, ktoré môžeme vidieť v mnohých kompetenciách a zverených úlohách. Preto musíme hľadať kompromis medzi ekonomickou udržateľnosťou a neustálym nárastom odkázaných ľudí.“

Mestá a obce sú nielen najväčší zriaďovatelia škôl a školských zariadení, ale rovnako aj najväčší zriaďovatelia sociálnych zariadení, či už ide o pobytové, alebo ambulantné zariadenia, ale sú aktívne aj v terénnej sociálnej práci a tiež prevádzkujú denné centrá a ďalšie zariadenia využívané seniormi.

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger na margo mesiaca, ktorý patrí úcte k seniorom vyjadruje presvedčenie, aby „sme prácu pre našich najstarších obyvateľov vnímali aj ako prejav úcty, vďaky a prirodzenej solidarity, keďže v mestách a obciach ľudí odkázaných od sociálnych služieb nevnímame iba ako klientov, ale v prvom rade ľudí spätých so životom v konkrétnom meste, či obci.“

Ilustračné foto, pixabay.com

Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM