Samospráva

Počet členov občianskych hliadok by sa mohol zvýšiť na desať

Z ôsmich na desiatich by sa mohol v blízkej budúcnosti zvýšiť počet členov miestnej občianskej poriadkovej služby (MOPS) vo Fiľakove v Lučeneckom okrese.

Ilustračný obrázok k článku Počet členov občianskych hliadok by sa mohol zvýšiť na desať
Zdroj: TASR

Samospráva na tento účel žiada 200-tisíc eur z novej výzvy Ministerstva vnútra SR, pričom projekt by mala spolufinancovať sumou na úrovni piatich percent.

Podľa slov prednostky Mestského úradu Fiľakovo Andrey Mágyelovej mala pôvodná výzva na zriadenie MOPS niekoľko trhlín. „Pri jej vypísaní sa nepočítalo s tým, že minimálna mzda každým rokom rastie. Príspevok na hliadky sa preto odvíjal od 435-eurovej minimálnej mzdy, ktorá už neplatí. Doplácali sme na to,“ vysvetlila prednostka a dodala, že v rámci novej výzvy sa už pri financovaní projektu bude prihliadať aj na zvyšovanie minimálneho platu.

Zároveň bol v prvej výzve stanovený paušálny príspevok, z ktorého mala samospráva zabezpečiť stravovanie zamestnancov, ich pracovný odev a výstroj, tvorbu sociálneho fondu a platbu prípadných príplatkov vo výške 25 percent. V novej výzve ho zvýšili na 40 percent.

„Toto bude opäť výrazne šetriť mestskú kasu. Najmä v letných mesiacoch bývajú totiž hliadky prítomné na mnohých mestských podujatiach, kde dohliadajú na poriadok. Po vyplatení víkendových či nočných príplatkov nám pomaly neostávali peniaze ani na pokrytie ich stravovania, už vôbec nie výstroja a ďalších potrebných vecí, ktoré sme museli dotovať my. Zvýšený paušál nám preto veľmi pomôže,“ dodala prednostka.

Náplň práce hliadok vo Fiľakove ostane podľa nej nezmenená. Naďalej budú poskytovať sociálne a asistenčné služby, a to najmä pri udržiavaní verejného poriadku v spolupráci so štátnou i mestskou políciou, zabezpečovaní plynulosti a bezpečnosti cestnej premávky, ochrane verejného a súkromného majetku, či ochrane životného prostredia.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM