Správy

Podľa primátorov odchádza z okresu Lučenec menej mladých ľudí než kedysi

Odchody mladých ľudí z okresu Lučenec síce pretrvávajú aj v súčasnosti, v porovnaní s minulosťou sa však tento problém zmiernil.

Ilustračný obrázok k článku Podľa primátorov odchádza z okresu Lučenec menej mladých ľudí než kedysi
Zdroj: lucenec.dnes24.sk

Má na tom zásluhu aj širšia ponuka voľných pracovných miest v regióne. Zhodli sa na tom hlavy obidvoch miest okresu – primátorka Lučenca Alexandra Pivková a primátor Fiľakova Attila Agócs.

Podľa slov primátorky Lučenca treba v prvom rade hovoriť o tom, či mladí ľudia chcú alebo nechcú pracovať. „Myslím si, že v okrese je taký fenomén, že máme voľné pracovné miesta, mnohí mladí však na ponúknutú pozíciu od úradu práce nereflektujú, pretože mzda sa im zdá nízka," uviedla Pivková s tým, že mnohokrát ide o ľudí, ktorí žijú s rodičmi.

Vracajú sa

Tí im vykrývajú časť výdavkov, a preto nie sú nútení pracovať a zabezpečovať si svoje potreby vlastnými silami. „Samozrejme, existuje ďalšia skupina mladých ľudí, ktorá je vyštudovaná a má vyššie ambície. Tá si hľadá uplatnenie v rozvinutejších častiach Slovenska alebo v zahraničí," dodala primátorka. Podotkla však, že v meste i okrese je badať aj opačný trend.

„Stopercentne viem hovoriť len za mesto, ale mladí ľudia sa nám aj vracajú, zakladajú si rodiny a chcú tu žiť. Prichádzajú už pripravení finančne, kupujú si tu staršie domy alebo opravujú zdedené, prípadne idú do našich štartovacích bytov," konkretizovala Pivková.

Doma je doma

Ako pokračoval primátor Fiľakova, otázka o odchode mladých ľudí je dnes až príliš populárne postavená. „Stále hovoríme, že odchádzajú. Z ktorého regiónu, okrem veľkých miest, však mladí ľudia neodchádzajú do nadregionálnych centier alebo hlavných miest?" opýtal sa Agócs.

Ako sám povedal, takéto odchody považuje za prirodzené toky mobility ľudí, ktoré existovali už pred stáročiami, kedy napríklad odchádzala inteligencia na západoeurópske univerzity.

„Čo sa týka toho, či musia stále odchádzať aj tie ostatné vrstvy, tam by som bol už trochu optimista. Myslím si, že ich odchádza menej ako kedysi a prúdenie ľudí za hranice sa trochu spomalilo," podotkol primátor s tým, že je to zrejme aj vďaka lepším možnostiam zamestnania v regióne v porovnaní s minulosťou.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM