Michaela Mozolányová Kultúra

Pohľad, ktorý si v našom meste nenechajte ujsť: Široká škála nádherných kraslíc na jednom mieste!

Očarujúca krása pochádzajúca zo šikovných rúk ľudí z Novohradu. Tak toto presne môžete vidieť na jedinom mieste. V Novohradskom múzeu a galérii dnes otvorili výstavu, na ktorej sa prezentujú výrobcovia kraslíc zdobenými rôznymi technikami.

Ilustračný obrázok k článku Pohľad, ktorý si v našom meste nenechajte ujsť: Široká škála nádherných kraslíc na jednom mieste!
Zdroj: TASR

Novohradské múzeum a galéria v Lučenci pripravilo vo svojich priestoroch výstavu Moje vajíčko, moje srdiečko. Prezentuje tvorbu súčasných výrobcov z Novohradu a kraslice zo zbierkového fondu múzea. „Návštevníci môžu obdivovať širokú škálu ozdobovania veľkonočných vajec, od farbenia prírodnými farbami varením kôry divej jablone, brezy, orechových listov, šupiek cibule, cez voskovanie, batikovanie, leptanie, vyškrabávanie, oblepovanie, drôtovanie až po okúvanie. Rôznorodé sú aj použité motívy. Najjednoduchšími a základnými ozdobnými prvkami boli bodky, priamky, vlnovky, pásiky a špirály. Určovali štruktúru každej ornamentálnej zostavy, ktorá mala v minulosti svoju symboliku, určitý obsah, stvárňovali myšlienku, vyjadrovali vzťah človeka k životu. V súčasnosti sa táto symbolika zo života ľudí vytráca a ostáva len estetická a technická hodnota tvorby kraslíc," informovala riaditeľka múzea Iveta Kaczarová.

Súčasne s výstavou Moje vajíčko, moje srdiečko dnes sprístupňujú v Novohradskom múzeu a galérii verejnosti aj výstavu Szabóov grafický Lučenec. „V prípade Szabóovho grafického Lučenca je to prehliadka už XVII. ročníka celoslovenskej a X. ročníka medzinárodnej výtvarnej súťaže,“ informovala riaditeľka múzea Iveta Kaczarová.

Szabóov grafický Lučenec je súťažná prehliadka detí, mládeže a dospelých v grafike. Organizuje ju Novohradské múzeum a galéria v Lučenci v spolupráci s mestom. Snažia sa takto upriamiť pozornosť tvorcov na grafickú výtvarnú techniku a dostať do povedomia verejnosti, predovšetkým detí a mládeže, významnú osobnosť Novohradu maliara a grafika Júliusa Szabóa. „Do súťaže sa zapojili základné, základné umelecké a špeciálne školy. Zo zaslaných grafických prác na tému Fauna a flóra sveta odborná porota na výstavu vybrala 199 prác, z ktorých 36 ocenila. Súčasťou vernisáže je aj vyhlásenie témy na ďalší ročník Szabóovho grafického Lučenca v roku 2015," dodala Kaczarová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM