Michaela Mozolányová Kultúra

Pokus o rekord v šití najväčších gatí a krpcov: Pozrite, na čo ešte sa môžeme tešiť na obľúbenom festivale!

Tradičné remeslá trochu inak a nielen to. Pozrite detaily pestrého programu v neďalekej Kokave.

Ilustračný obrázok k článku Pokus o rekord v šití najväčších gatí a krpcov: Pozrite, na čo ešte sa môžeme tešiť na obľúbenom festivale!
Zdroj: Dnes24.sk

Lektorský workshop, určený pre študentov etnografie a mladých folkloristov, otvára dnes v Kokave nad Rimavicou v okrese Poltár 24. ročník festivalu ľudovej kultúry Koliesko. „Tento rok môžu jeho návštevníci absolvovať už celý okruh, vedený našou Remeselníckou ulicou,„ uviedla k novinkám tohtoročného programu Janka Krotáková z Miestneho kultúrneho strediska. „Nádych tradícií, ktorý sa snažíme vniesť do našej uličky, bude opäť znásobený ochotou remeselníkov ukázať kus svojho umenia, toho, čo ich väčšinou naučili starí a prastarí rodičia,“ doplnila.

Šiť sa budú najväčšie slovenské gate a krpce

Ľudia sa na mieste dozvedia, ako sa niekedy vyrábali včelie úle zo slamy, vyrezávali črpáky, vyrábali drevené sudy, koše, ako sa zdobila koža, pracovalo s kovom. Šikovné remeselníčky ukážu zdobenie kraslíc a zaujať môže tiež tradičné spracovanie ovčej vlny. „Bude tu tiež ukážka tradičných jedál z Kokavy," dodala organizátorka. V tomto priestore si môžu návštevníci v sobotu pozrieť aj to, ako dopadne pokus o zápis do Slovenskej knihy rekordov v ušití najväčších gatí a krpcov.

Medzi lákadlá bude tak ako každý rok patriť piatkový program Kolieska pri fontáne a pravidelný nočný program Ozveny večera z kokavských striech a balkónov, venovaný tento rok oslavám Jána. Folklórna scéna bude naladená humorne. Účinkovať bude totiž skupina tanečného humoru Všetečníci z Bratislavy.

Lákavý bude aj záverečný galaprogram, ktorý organizátori rozdelili na dve časti. V jednej vystúpi známy moravský folklorista Jiří Pavlica v sprievode skupiny Hradištan a v druhej sa predstaví Folklórny súbor Háj z Rimavskej Soboty.

Foto: ilustračné

Plagát Koliesko
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM