Jakub Forgács Krimi

Policajný prezident Gašpar: Policajti neujdú trestu, ak sa potvrdí násilie v Lučenci

Medializovaný prípad má dohru na najvyšších miestach. Policajný prezident sa vyjaril k prípadu, v ktorom podľa ombudsmanky policajti v Lučenci zbili muža zadržaného v nelegálnych priestoroch!

Ilustračný obrázok k článku Policajný prezident Gašpar: Policajti neujdú trestu, ak sa potvrdí násilie v Lučenci
Zdroj: TASR

Ak sa potvrdia zistenia verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej o zbití osoby zadržiavanej vo vyhradených priestoroch na obvodnom policajnom oddelení v Lučenci, budú zodpovední policajti potrestaní. Na margo informácií, ktoré v pondelok (12.9.) prezentovala ombudsmanka, to v utorok uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

Stíhaní a prepustení

Podľa zistení Dubovcovej museli 13. mája tohto roku hospitalizovať v nemocnici s ťažkými poraneniami muža, ktorého zadržiavali tri dni na Obvodnom oddelení Policajného zboru v Lučenci. „Ak tie zranenia spôsobili policajti a nie pri donucovacích prostriedkoch, ale následne na oddelení, a to sa preukáže, budú stíhaní a budú prepustení z Policajného zboru,“ reagoval policajný prezident.

Gašpar povedal, že o prípade je informovaný. „Na margo tohto celého konania treba povedať, že osoba, ktorá je poškodená v danej veci, bola predtým v potýčke s ďalšími piatimi osobami rómskeho etnika a následne bola umiestnená niekoľko hodín vo vyhradenom priestore a potom už bola umiestnená do cely policajného zaistenia,“ objasnil.

Polícia zadržala 10. mája o 16:50 mladíka po tom, ako mal napadnúť ženu, ktorá je príbuznou jedného z lučeneckých policajtov. Do cely policajného zaistenia ho však umiestnili až na druhý deň po takmer 24 hodinách. Muža pritom vyšetril 10. mája po zadržaní lekár, ktorý nekonštatoval žiadne zranenia vyžadujúce si práceneschopnosť.

Pred zákonného sudcu však polícia priviezla mladíka s mnohopočetnými zraneniami, s ktorými skončil následne v nemocnici. Jeho hospitalizácia bola stanovená na viac ako 42 dní. Lučenecké obvodné policajné oddelenie podľa záverov verejnej ochrankyne práv neposkytlo dostatočné ani presvedčivé vysvetlenie o pôvode zranení zadržanej osoby. Tvrdí totiž, že muža zranili neznáme osoby pri potýčke ešte pred zadržaním.

Pomôže kamerový záznam

Gašpar zdôraznil, že poškodený nebol vo vyhradenom priestore taký dlhý čas, ale polícia s ním priebežne vykonávala policajné úkony. K objasneniu incidentu by mohol prispieť kamerový záznam. V Lučenci podľa policajného prezidenta tvoria vyhradené priestory samostatnú miestnosť so zamrežovaným oknom a vstupnou mrežou, ktorá je monitorovaná kamerou.

Dubovcová v pondelok opätovne kritizovala používanie vyhradených priestorov, ktoré považuje za nelegálne. Upozornila pritom na príkaz policajného prezidenta z minulého roka, ktorý však podľa nej nemôže legitimizovať ich existenciu. Gašpar v utorok vysvetlil, že príkaz vydal preto, aby sa do praxe dostali odporúčania výboru, ktorý v roku 2013 kontroloval, ako Slovensko plní ustanovenia Európskeho dohovoru na zabránenie mučeniu a neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu (CPT).

Výbor podľa policajného prezidenta neodmietol existenciu vyhradených policajných priestorov. Odporučil však prijať opatrenia v súvislosti s ich režimom. Napríklad, aby v nich osoby neboli zadržiavané v noci, alebo aby v nich boli len krátkodobo niekoľko hodín.

Ombudsmanka v záveroch z kontroly odporučila lučeneckým policajtom, aby vyhradené priestory nepoužívali, tí to však neakceptovali. Podľa policajného prezidenta polícia v Lučenci vyhradené priestory potrebuje.

„Je tam lavica, na ktorú sa dočasne umiestni osoba, ktorú keď predvedieme a je agresívna a ničí nábytok obvodného oddelenia, ohrozuje seba a policajtov, dokiaľ nevytriezvie alebo sa s ňou nedá vykonávať úkon trestného konania, tak je v takomto priestore,“ vysvetlil. „Asi uzná každý, že ju nemôžeme posadiť vedľa osoby, ktorá je poškodená alebo svedkom,“ doplnil.

Čítajte tiež:

Ombudsmanka: Policajti v Lučenci zbili muža zadržaného v nelegálnych priestoroch

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM